Moskva / Foto: Pixabay.com

Rusi sa američke optužnice upozoreni da ne putuju

Zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov upozorio je ruske državljane koji se nalaze na spisku specijalnog američkog tužioca da ne putuju u inostranstvo.

“Zbog nedavno objavljenog spiska postavlja se pitanje da li je mudro za ruske državljane koji bi mogli da budu suočeni s optužbama američkih agencija da napuste zemlju”, rekao je Rjabkov, a prenosi ruska agencija „Tass“. On je kazao da je spisak zemalja koje imaju ugovore o izručenju sa SAD dostupan na sajtu Stejt departmenta, a link je objavljen i na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Rjabkov je dodao, međutim, da čak i kad nema takvog sporazuma nema garancije za ruske građane. “Često smo videli da američke agencije ne oklevaju da otmu naše državljane ako za njih imaju pitanja. Zato je to vrlo ozbiljna stvar i svako treba da proceni situaciju za sebe pre odlaska u inostranstvo”, istakao je Rjabkov.

Podsetimo, američko Ministarstvo pravde podiglo je 16. februara optužnice protiv 13 pojedinaca i tri organizacije iz Rusije zbog navodnog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine. Specijalni tužilac Robert Muler podneo je  optužnicu protiv biznismena bliskog ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i još 12 članova Agencije za istraživanje interneta u Sankt Peterburgu, za koju Vašington tvrdi da su učestvovali u naporima da podriju poverenje Amerikanaca u politički sistem zemlje.