Milorad Dodik / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

“Lažna vest” uzrok obračuna Dodika sa NATO

Klasična “lažna vest” koja se pojavila u medijima u Bosni i Hercegovini dovela je u pitanje vojnu saradnju BiH sa SAD, a predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, poznatom po otvorenoj proruskoj politici, poslužila je kao povod za najavu da će na teritoriji tog entiteta zabraniti održavanje bilo kakvih NATO vojnih vežbi, prenose mediji u regionu.

Naime, jedan marginalni portal u BiH objavio je vest s bombastičnim naslovom “Uskoro velika NATO vežba u Banjaluci, avionska eksadrila, osiromašeni uranijum i medijska priprema Srba u RS”. Pozvavši se na dokumente iz Ministarstva odbrane BiH i Zajedničke komande oružanih snaga, portal „Dnevnik.ba“ naveo je kako su u toku pripreme za organizovanje vežbe na vojnom poligonu Manjača kod Banjaluke, u kojoj bi učestvovali i američki avioni A-10. Najavljeno je stacioniranje 400 vojnika NATO-a u kasarni Kozara u Banjaluci, kao i eskadrila od 10 aviona (što američkih, što litvanskih), koji bi bili locirani na aerodromu Mahovljani u RS. Za avion A-10 navedeno je da je naoružan topom od 30 mm “Vulkan” sa municijom, odnosno osiromašenim uranijumom. Istaknuto je kako je reč o istoj municiji koju je NATO koristio tokom udara na pozicije vojske bosanskih Srba 1995, a ta činjenica u RS i danas je medijski eksploatisana, uz optužbe koje nikada nisu naučno potvrđene da je to izazvalo povećanje broja obolelih od karcinoma. „Za Republiku Srpsku je neprihvatljivo održavanje vojne vežbe na poligonu Manjača i korišćenje aerodroma Mahovljani, aviona A-10 i osiromašenog uranijuma“, napisao je predsednik RS Milorad Dodik, u pismu upućenom članu Predsedništva BiH iz RS Mladenu Ivaniću. On je naveo da je upoznat da je na sastanku u Ministarstvu odbrane BiH, kojem su prisustvovali Ivanićevi saradnici i izaslanici, razgovarano o izvođenju ove vojne vežbe NATO-a na poligonu Manjača. “Šokiran sam informacijom da se u planiranom izvođenju vojnih vežbi treba koristiti avion A-10, koji ima ključno naoružanje top 30 milimetara ‘Vulkan’ sa municijom sa osiromašenim uranijumom, čije su negativne posledice po život i zdravlje ljudi nesagledive”, naveo je Dodik u pismu.

Ministarstvo odbrane BiH odmah je reagovalo, navodeći kako je sastanak s generalom Gronskim zaista održan, ali da na njemu ništa nije dogovoreno. “U sklopu bilateralne saradanje sa SAD, osim niza drugih aktivnosti, razmatra se i realizacija vežbe vazdušno-kopnene integracije – Air to Ground Integration tokom 2019. Eventualna organizacija vežbe u početnoj je fazi usaglašavanja, te još nisu utvrđeni ni scenario, niti učesnici, kao ni sredstva kojima bi se vežba izvela”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. Sličan demanti stigao je i iz ambasade SAD uz isticanje kako, ukoliko vežbe i bude, nikakva upotreba bojeve municije ne dolazi u obzir.