Federika Mogerini / Foto: FoNet/EK

“Državama Zapadnog Balkana članstvo kad ispune sve uslove”

Šefovi diplomatija Evropske unije juče su, na nezvaničnom susretu u Sofiji, razmenili mišljenja o strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan i potvrdili da je region “predodređen za članstvo”, ali tek kad svaka od tamošnjih zemalja ispuni sve uslove Unije.

Prema diplomatskim izvorima EU u Briselu, to je posebno potvrdio šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drijan, koji je takav stav Pariza i predsednika Emanuela Makrona izneo i dolazeći na zasedanje, a ministar inostranih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel ukazao je na pitanje budućih odnosa Srbije i Kosova. On je prethodno u Prištini izjavio da Srbija mora da prizna Kosovo da bi postala članica EU i da će Berlin uticati na pet članica Unije, koje ne priznaju nezavisnost Kosova, da to učine. Visoka predstavnica EU Federika Mogerini prenela je zvaničan stav EK – proširenje na Zapadni Balkan prioritet je ne samo bugarskog predsedavanja, nego i za sve institucije EU.

Šefovi diplomatija EU danas će Strategiju razmotriti i sa ministrima zemalja kandidata za članstvo, uključujući i šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića. Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec je i na nezvaničnom zasedanju ponovio stav Ljubljane da bi odbijanje Hrvatske da prihvati odluku međunarodne arbitraže o sporu oko granica u Piranskom zalivu bio veliki problem za proširivanje EU na Zapadni Balkan, imajući u vidu da Hrvatska granične sporove ima i sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom.