Johanes Han /Foto: FoNet/Željko Jovanović

Han dobio konkretne primere za kršenje slobode medija

Govoreći na konferenciji o Strategiji za pridruživanje Zapadnog Balkana EU evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je juče u Beogradu da su za Srbiju ključne dalje reforme u oblasti vladavine prava i normalizacija odnosa sa Kosovom.

Na pitanje da li jedan uslov može zameniti drugi, odnosno da li bi potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma sa Kosovom moglo da oslobodi Srbiju obaveza dalje borbe protiv korupcije, reforme pravosuđa i obezbeđivanja medijskih sloboda, Han je odgovorio sa – ne. Budući da je 2015, prilikom posete Beogradu, rekao da je svestan optužbi za kršenje slobode medija u Srbiji, ali da takve tvrdnje treba potkrepiti dokazima, novinari su ga pitali da li je pronašao dokaze u brojnim izveštajima o toj oblasti. “U međuvremenu sam dobio konkretne primere. Uvek pratimo situaciju i videćete to u sledećem izveštaju o napretku Srbije. Ne zaziremo od toga. Razumem da je u to vreme to bila veoma provokativna izjava sa moje strane, ali je izazvala upravo ono što sam želeo”, kazao je Han.

Sa evropskim komesarom juče su se sastali i predstavnici opozicije. Kako su naveli, razgovarali su o Strategiji, uslovima koje Srbija mora da ispuni za članstvo u EU, vladavini prava, slobodi medija i ubistvu Olivera Ivanovića. Sastanku su prisustvovali lideri LDP Čedomir Jovanović, SDS Boris Tadić, DS Dragan Šutanovac, PSG Saša Janković, NS Zoran Živković, LSV Nenad Čanak i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović. Sa Hanom su se prethodno susreli i predstavnici više organizacija civilnog društva  – “Crte”, “Jukoma”, Beogradskog centra za ljudska prava, “Transparentnosti Srbija” i “Građanskih incijativa”. I oni su, kako su saopštili, razgovorili o novoj Strategiji, ali su evropskom komesaru ukazali i na probleme u predloženim ustavnim promenama, ostvarivanju vladavine prava, medijskim slobodama, izbornom procesu.