Donald Tramp / Foto: FoNet/TV FoNet

Tramp: Nikad bolje vreme da počnete da živite “američki san”

Američki predsednik Donald Tramp održao je svoj zvanično prvi govor o stanju nacije, tačno 10 dana pošto je obeležio prvu godinu na položaju.

U svom obraćanju članovima oba doma Kongresa, koje je trajalo skoro 80 minuta, Tramp je poručio da će zakonodavci u narednim nedeljama glasati o paketu imigracionih reformi, navodeći da je njegova administracija pripremila “detaljni predlog, koji bi obe stranke trebalo da podrže kao pošten kompromis”, navodi “Glas Amerike”. “Prvi stub našeg plana velikodušno pruža put do državljanstva za 1,8 miliona ilegalnih imigranata, koje su ovde doveli njihovi roditelji, kada su bili deca. Time se pokriva skoro trostruko više ljudi nego što je to bio slučaj sa predhodnom administracijom. Prema našem planu, oni koji ispune zahteve koji se tiču obrazovanja i rada, a prikažu dobar moralni karakter, moći će da postanu punopravni građani SAD posle perioda od 12 godina. Drugi stub ovog plana obezbeđuje našu granicu, što podrazumeva izgradnju velikog zida na južnoj granici, i znači da ćemo zaposliti više heroja, da očuvaju bezbednost naših zajednica”, rekao je Tramp. On je dodao da želi da ukine lutriju za zelenu kartu, program, koji, kako je rekao “nasumice poklanja zelene karte, ne uzimajući u obzir veštine, zasluge, ili bezbednost američkog naroda”.  On je zatražio najmanje 1.500 milijardi dolara od Kongresa za obnovu američke infrastrukture, hvalio je uspehe američkih vojnika, napredak ekonomije, koji se ogleda u rastu vrednosti indeksa i deonica na berzi, ali i sve nižom stopom nezaposlenosti, kojima su, kako je naveo, doprinele poreske olakšice usvojene pred kraj prošle godine. “Ovo je naš novi američki momenat. Nikad nije bilo bolje vreme da počnete da živite ‘američki san’. Stoga, svakom građaninu, koji gleda ovaj govor, bez obzira gde ste bili, ili odakle ste, ovo je vaše vreme”, rekao je Tramp.

Zvanični odgovor demokrata na Trampov govor uputio je kongresmen Džozef Kenedi, koji je, između ostalog, rekao da bi bilo lako odbaciti proteklu godinu kao haos i jednostranačje, kao politiku, ali je dodao da je reč o mnogo većem problemu. “Ova administracija ne napada samo zakone koji nas štite, ona napada samu ideju da smo svi mi vredni zaštite”, rekao je Kenedi.