Slobodan Arežina / Foto: Istinomer

Arežina dobio otkaz na Radio-televiziji Vojvodine

Programski direktor Radio-televizije Vojvodine (RTV) Slobodan Arežina izjavio je juče da je dobio otkaz iz te medijske kuće, iako ga je Apelacioni sud prethodno vratio na posao, uz presudu da je “nezakonito smenjen”.

Arežina je do juče radio kao drugi programski direktor RTV, zajedno sa Sonjom Kokotović Zečević, koja je na to mesto postavljena nakon njegove smene. On je nekoliko dana ranije podneo još jednu tužbu protiv RTV, koja se odnosi upravo na odluku rukovodstva da donese rešenje o dva programska direktora, jer je suprotna Statutu i sistematizaciji RTV-a. Arežina je za “Betu” kazao da mu je uručeno rešenje o otkazu, kao i da su u RTV prethodno napravili uporednu analizu dva programska direktora, nakon koje je rukovodstvo utvrdilo da je “Kokotović bolji kandidat, jer u RTV radi 11, a Arežina šest godina”. “Ovde je reč o obesti i gluposti, o gaženju zakona, pravde i nezavisnog sudstva. Ovo je nešto što nadilazi pitanje ko je programski direktor. Ako mi ulazimo u sferu gde je nebitna odluka Apelacionog suda, u kojem je zakon nebitan, nego želja nekog pojedinca, onda smo zaista u mnogo većem problemu”, rekao je Arežina za “Betu”. Inače, RTV je prošle nedelje naložila zaposlenima da se ubuduće na odjavnim špicama potpišu dva programska direktora, uprkos presudi Apelacionog suda po kojoj imaju obavezu da na mesto programskog direktora vrate Arežinu, koji je sa te funkcije protivzakonito smenjen u maju 2016. godine. Arežini je 29. decembra prošle godine potpisano rešenje kojim je vraćen na mesto direktora programa, ali on tu dužnost nije uspeo da preuzme.

Protiv ovakve odluke RTV-a oglasila su se novinarska udruženja. Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić kazao je da je “reč o klasičnoj političkoj sačekuši i odluci koja će kad-tad biti oborena”. Iz UNS-a su poručili da je RTV zloupotrebio obavezu izvršenja presude, jer je morao da oslobodi radno mesto programskog direktora i na njega vrati Arežinu, ili da mu ponudi drugi odgovarajući posao.