RTB Bor / Foto: FoNet/RTB Bor

Srbija dug grčkom “Mitilineosu” plaća na četiri rate

Dug RTB Bor od 40 miliona evra po odluci Arbitražnog suda u Ženevi, grčkom “Mitilineosu”, Srbija će platiti do kraja godine na četiri rate bez kamate, objavio je RTS.

Prema saznanjima Javnog servisa, grčka kompanija će povući i sve druge tužbe o dugovima RTB Bor, koje borski gigant nije ispunjavao prema tadašnjim ugovorima. Kako se ističe, dogovori sa “Mitilineosom” biće precizirani Sporazumom koji Vlada treba da usvoji naredne sedmice. A prema pisanju “Politike”, osim 40 miliona dolara, “Mitilineos” je sudu u Atini predao još jedan, znatno veći odštetni zahtev. “Jer, kako može da se vidi iz izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije, osim arbitraže u Ženevi, koju je Srbija izgubila, postoji još jedan sudski spor koji je trenutno u toku. Pred prvostepenim sudom u Atini ‘Mitilineos’ je tužio RTB ‘Bor’, tražeći odštetu od 60 miliona dolara, jer ova kompanija nije ispoštovala tri ugovora potpisana u drugoj polovini devedesetih godina. Kako se navodi u izveštaju Saveta, postupak je u početnoj fazi, a ročište je zakazano za 21. februar 2019”, piše “Politika”.

Podsetimo, Srbija se obavezala da isplati kompenzaciju “Mitilineosu” u vezi sa sporom, koji je vođen od 2005. godine, kada je ta grčka kompanija procenila da RTB Bor ne izvršava obaveze prema sporazumima i ugovorima, koji su napravljeni još u junu 1997, u vreme kada je SR Jugoslavija potpisala međudržavni Sporazum sa Grčkom o zaštiti i promociji investicija. A Arbitražni sud u Švajcarskoj naveo je da je Srbija indirektno prisvojila investicije “Mitilineosa” bez kompenzacije.