Foto: Pixabay.com

Ustavni sud Crne Gore: Rijaliti može samo posle 23 časa

Ustavni sud Crne Gore ocenio je da ograničenje slobode emitera, koji rijaliti programske sadržaje mogu emitovati samo posle 23 časa, ima legitiman i opšti interes.

Naime,kako je saopštila Agencija za elektronske medije (AEM), Ustavni sud nije prihvatio inicijativu televizije “Pink M” za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima. Tim rešenjem je utvrđeno da obaveza da se rijaliti programi označavaju oznakom “18” i da mogu da se emituju isključivo od 23 do šest sati ne predstavlja cenzuru i da je proporcionalna legitimnom cilju.

Inače, Agencija je 2016. usvojila tu normu u cilju zaštite maloletnika od programskih sadržaja koji mogu ugroziti njihov zdravstveni, moralni, intelektualni, emotivni i socijalni razvoj. “Ustavni sud je ocenio da ograničenje slobode emitera ima legitiman, kvalifikovan i opšti interes, koji je Agencija kao regulator prepoznala, navedena mera je proporcionalna važnosti pitanja zaštite maloletnika i ne ugrožava načelo jednakosti garantovane Ustavom”, navodi se u saopštenju.