Nela Kuburović / Foto: FoNet/AmCham

“Predložena ustavna rešenja predstavljaju korak unazad“

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Beogradski centar za ljudska prava i Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM) pozdravili su odluku Ministarstva pravde da objavi radni tekst izmena Ustava, ali su ukazali da pojedina rešenja predstavljaju korak unazad u odnosu na postojeće ustavne garancije.

“Posmatrajući javno tužilaštvo, kao pokretača točkova pravde i jednog od najvažnijih temelja vladavine prava, izražavamo zabrinutost u pogledu ustavnih rešenja koja proizlaze iz predstavljenog radnog teksta. Predložena ustavna rešenja su korak unazad u odnosu na postojeće ustavne garancije. U odnosu na očekivanja, koja proizlaze iz zahteva Poglavlja 23 za depolitizacijom pravosuđa, predstavljaju začuđujuće kretanje unazad. Izneta ustavna rešenja ne samo da ne garantuju proces depolitizacije, već naprotiv vrše relokaciju, koncentraciju i umnožavanje političkog uticaja na javno tužilaštvo”, navodi se u saopštenju. Prema objavljenom nacrtu, politički uticaj bi se premestio iz Skupštine i Vlade u Visoki savet tužilaca, a smanjenjem broja ljudi koji odlučuju o izboru, razrešenju i položaju javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca izvršila bi se, kako navode ove organizacije, jača koncentracija političke moći.“Kako iz radnog teksta proizlazi da se predviđa donošenje ustavnog zakona, a poučeni iskustvom iz prethodne pravosudne reforme u kojoj je upravno ustavni zakon iznedrio neustavni reizbor, čije posledice osećaju građani Srbije i ceo pravosudni sistem, pozivamo Ministarstvo pravde da najavljena javna rasprava obuhvati i nacrt ustavnog zakona”, ističe se u saopštenju.

A Nacrtom izmena Ustava predloženo je da u Visokom savetu sudstva, u situacijama kada je broj glasova “za” i “protiv” donošenja neke odluke izjednačen, prevagu odnosi “zlatni glas” koji ima predsednik Saveta. Bivša predsednica Vrhovog suda Srbije Vida Petrović Škero za Istinomer je kazala da će ove izmene, umesto da dovedu do depolitizacije sudstva, učiniti pravosuđe još više zavisnim od vladajućih političkih struktura.