Protest penzionera, oktobar 2017/ Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Vojni penzioneri: Ako je država vratila stabilnost, vratite nam penzije

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije pozvalo je juče Vladu da prestane da primenjuje zakone na osnovu kojih su pre tri godine smanjene penzije, budući da je takva odluka pravdana potrebom za fiskalnom konsolidacijom, a da se sada najviši predstavnici države hvale da su uspeli da u zemlji povrate finansijsku stabilnost.

Predsednik tog udruženja Jovan Tamburić kazao je da je smanjenje penzija iz novembra 2014. bilo ne samo neustavno, već i nemoralno. On smatra da  je cela ideja oko umanjenja penzija imala i skrivene motive, među kojima je umanjenje poverenja građana u Fond PIO, kako bi se sve više ljudi okrenulo privatnim fondovima; zatim reformu Fonda PIO u pravcu ukidanja državnih garancija za obaveze fonda i smanjenje obaveza poslodavcima na ime uplata doprinosa. Tamburić je predstavio kampanju udruženja pod nazivom “Da stavimo tačku na pljačku penzionera”, koja za cilj ima izmene zakona kojima su umanjene penzije, vraćanje penzija, ali i štete koja je nastala njihovim smanjivanjem. On je rekao da je udruženje odlučno da, preko domaćih sudova, natera Ustavni sud Srbije da se ponovo izjasni o tom pitanju, da pokrene i Narodnu inicijativu, ali da namerava da se, u slučaju potrebe, obrati za pomoć i sudu u Strazburu.

A predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić istakao je da država s jedne strane smanjuje garantovana prava iz oblasti penzijskog osiguranja i produžava radni vek, dok sa druge spokušava da suzbije rad sindikata koji se iskreno bore za unapređenja prava radnika. On je naglasio da je, zbog toga, neophodno objedinjavanje svih autentičnih sindikata koji nisu spremni da ignorišu sve goru socijalnu sliku u Srbiji u ozbiljan socijalni front, koji će moći da odgovori na svakodnevna umanjenja prava zaposlenih i penzionera.