Dragan Sikimić / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

BIRODI traži ostavku direktora Agencije za borbu protiv korupcije

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je juče novoizabranog direktora Agencije za borbu protiv korupcije da podnese ostavku i tako, kako su naveli, da svoj doprinos borbi protiv korupcije u Srbiji.

“Pozivamo gospodina Sikimića da se povuče sa mesta direktora Agencije za borbu protiv korupcije i time sačuva svoj, javnosti nepoznat antikorupcijski integritet, kao da i spreči dalje urušavanje integriteta Agencije”, navodi se u saopštenju. Ističe se da je izbor direktora Agencije “doveden do apsurda” izborom Dragana Sikimića, koji je bio kandidat na lokalnim izborima i donator stranke o čijim donacijama se Agencija izrazila negativno, kao i zamenik direktora u javnoj ustanovi. Kako su naveli iz ove oranizacije, izbor Simimića suprotan je međunarodnim standardima koji govore da direktor Agencije za borbu protiv korupcije treba da ima apolitički stav, nepristrasnost, neutralnost, integritet i kompetentnost. “Odbor Agencije ovom odlukom ponizio je sve istinske borce protiv korupcije u Srbiji i doveo u pitanje svoj integrtet”, naveo je BIRODI. Naglašeno je da će, ukoliko Sikimić ne odstupi u roku od 15 dana, BIRODI pozvati organizacije civilnog društva i medije na bojkot rada Agencije, a kao mogućnost ostaje i započinjanje štrajka glađu.

Podsetimo, nakon informacije da je Dragan Sikimić bio jedan od donatora SNS i kandidat za odbornika te partije na izborima u Zemunu 2016, oglasio se  Odbor Agencije tvrdnjom da on u trenutku raspisivanja konkursa nije bio član nijedne političke stranke.