Pentagon / Foto: Pixabay.com

Nova strategija SAD: U fokusu suparništvo s velikim državama, a ne terorizam

U novoj američkoj vojnoj strategiji, koju je objavio Pentagon, kao glavni konkurenti SAD navode se Kina, Rusija, Severna Koreja i Iran.

U dokumentu se ističe da međudržavno strateško suparništvo, a ne terorizam, sada predstavlja osnovnu brigu u oblasti nacionalne bezbednosti. Kina je strateški konkurent koji koristi predatorsku ekonomsku taktiku za pretnje susedima i bavi se militarizacijom u Južnom kineskom moru, a Rusija je narušila granice susednih država i koristi pravo veta u odlukama svojih suseda u oblasti ekonomije, diplomatije i bezbednosti, navodi se u dokumentu, prenosi “Sputnjik”. Dodaje se da se nezakonita dejstva Severne Koreje i njena nerazumna saopštenja ne prekidaju, bez obzira na osudu UN i sankcije, dok Iran, kako se tvrdi, nastavlja da seje nasilje i ostaje najznačajniji izazov za stabilnost na Bliskom istoku. “Nastavićemo da vodimo kampanju protiv terorista, ali je suparništvo s velikim državama, a ne terorizam, sada u fokusu naše nacionalne bezbednosti. SAD se suočavaju s rastućom pretnjom revizionističkih država, kakve su Rusija i Kina, koje žele da ustroje svet po svojim autoritarnim modelima i zloupotrebljavaju pravo veta”, rekao je šef Pentagona Džejms Matis. On je upozorio da polako iščezava vojna prednost SAD u vazduhu, na kopnu, moru, u kosmosu i sajber-prostoru. Prema njegovim rečima, munjeviti razvoj tehnologije u uslovima kada je budžet nedovoljno veliki podriva mogućnosti Oružanih snaga SAD.

Kina i Rusija u ovom trenutku podrivaju međunarodni poredak iznutra, koristeći njegove prednosti i istovremeno razarajući njegove osnove i pravila bezbednog saobraćaja, navedeno je u dokumentu. Ukazuje se da dugoročno strateško suparništvo s Kinom i Rusijom predstavlja principijelni prioritet za Ministarstvo odbrane i zahteva povećanje stalnih investicija zbog razmere pretnje koju te dve države danas predstavljaju za bezbednost i procvat SAD, kao i zbog mogućnosti jačanja tih opasnosti u budućnosti.