Bjeregard i Vučić / Foto: FoNet/TV FoNet

EFJ: Neophodna bezuslovna zaštita slobode medija

“Postoje veliki problemi u vezi sa slobodom medija, kako na Zapadnom Balkanu, tako i u Srbiji i zato situacija mora da se poboljša, i to pre nego što neko bude povređen ili nešto još gore“.

Ovo je juče kazao Mogens Bliher Bjeregard, predsednik Evropske federacije medija (EFJ), nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i nizom najviših državnih zvaničnika Srbije, kao i sa predstavnicima nezavisnih institucija. EFJ je, izmešu ostalog, preporučila vlastima u Srbiji da bezuslovno štite slobodu medija, a sve slučajeve ugrožavanja novinara brzo i efikasno procesuiraju. Na pitanje šta je predsednik Srbije rekao o različitom tretmanu medija, etiketiranju novinara i redakcija, Bjeregard je kazao da su i u njegovoj zemlji Danskoj, imali slučaj da je premijer birao novinare sa kojima će da razgovara, ali da je ombudsman jasno rekao da osoba na takvoj fukciji to ne sme da čini. Na dodatno pitanje šta je na to Vučić odgovorio, Bjeregard je rekao: „Predsednik je kazao da nikada ne odbija intervjue“, što je izazvalo gromoglasan smeh među novinarima u sali. On je dodao da u Srbiji ima dosta posla i da EFJ “neće otići i zaboraviti na Srbiju”, već će “pratiti sprovođenje svake pojedinačne preporuke“.

A nakon sastanka sa predstavnicima EFJ-a predsednik Vučić je saopštio da je svestan neophodnosti poboljšanja atmosfere i stanja u kojima mediji rade, ali i da je potrebno poštovanje medijskih kodeksa. On je naglasio da u Srbiji svako ima pravo da piše i govori ono što hoće, ali da isto tako svi imaju pravo da na to odgovore. “Nikome, pa ni sebi, neću oduzeti pravo na odgovor“, navodi se u saopštenju Predsedništva.