Mogens Bjeregard / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Predsednik EFJ zabrinut za medije u Srbiji, ali optimističan

Predsednik Evropske federacije novinara (EFJ) Mogens Bjeregard izjavio je juče da je veoma zabrinut zbog stanja u medijima i napada na novinare u Srbiji, ali i da nakon prvih razgovora sa nadležnima ima razloga za optimizam da će se situacija u budućnosti popraviti.

Inače, EFJ počela je juče u Beogradu misiju za utvrđivanje činjenica o slobodi medija i novinarskim pravima u Srbiji, u saradnji sa Medijskom organizacijom jugoistočne Evrope (SEEMO) i Međunarodnim institutom za štampu (IPI), kao i članicama EFJ-a u Srbiji UNS-om, NUNS-om i Sindikatom novinara Srbije (SINOS). “Veoma smo pozitivno iznenađeni, kada smo videli da su ljudi bili zainteresovani da razgovaraju s nama. Zatekli smo veoma zanimljive stavove koji mogu da se pretvore u neke nove promene i pristup, i ovo je optimističan stav, jer je to razlog zašto smo ovde: da dođemo do nekih konkretnih preporuka”, rekao je Bjeregard za Radio-televiziju Vojvodine. On je kazao da je razgovarao sa zvaničnicima Ministarstva kulture i informisanja i da su teme bile nova medijska strategija, problemi u radu i kako da se izađe u susret svim potrebama novinarskih udruženja i medija. Bjeregard je izrazio očekivanje da će današnji razgovor s predsednikom Vučićem “dati rezultate”.

On je podsetio da je glavni razlog posete to što je EFJ zabrinuta zbog povećanja pretnji novinarima, cenzure i autocenzure. Dodao je da su u Srbiji i ovom delu Evrope plate male, i da to treba rešiti jer je, kako je kazao, novinaru teško da ispuni svoju ulogu i dobro radi, ukoliko ne može da živi od toga što radi. “Svaki građanin Srbije treba da bude zainteresovan za pitanje slobode medija, jer je to pitanje demokratije u Srbiji. Sloboda medija je mogućnost da novinari rade bez straha i pretnji da će ih neko napasti”, ukazao je Bjeregard. Ocenio je da u svetu postoji sve manje poštovanja novinara, a da političari sve više pokušavaju da se mešaju u novinarstvo. “Jedan od najjačih lidera u svetu (Donald Tramp) propituje medije i to je opasno, jer se to širi na druga mesta”, rekao je Bjeregard.