Protest "Stojim uz Vranjske" / Foto: FoNet, Aleksandar Barda

HRW: Provladini mediji vode kampanje protiv nezavisnih novinara

U Srbiji je tokom 2017. godine ostvaren “ograničen napredak” u smanjivanju disproporcije između obaveza Srbije na planu ljudskih prava i njene prakse na tom području.

Ovo se navodi u najnovijem, juče objavljenom, godišnjem izveštaju međunarodne organizacije “Hjuman rajts voč” (“Human rights watch” – HRW). Navodi se da novinari, kao i aktivisti za ljudska prava, rade u neprijateljskom okruženju i da provladini mediji protiv nezavisnih novinara, kako se ističe, vode “kampanje blaćenja” optužujući ih da su “izdajnici” i “strani plaćenici”. Reakcije vlasti na napade na novinare bile su neadekvatne, ocenjuje HRW i ističe da visoki evropski zvaničnici tokom poseta Srbiji nisu javno ukazali na potrebu poboljšanja ljudskih prava. “Tokom godine nekoliko poseta visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, komesara za proširenje Johanesa Hana, bile su fokusirane na pristupanje Srbije EU i proces Beograd-Priština, ali bez javnog izjašnjavanja o potrebi za napretkom na polju ljudskih prava”, navodi se u izveštaju i podseća da je Evropski parlament u junu naglasio potrebu da se sprovedu reforme u oblasti ljudskih prava i vladavine prava.

HRW je preneo podatke NUNS-a , prema kojima je od januara do sredine novembra registrovano 75 slučajeva nasilja, pretnji i zastrašivanja novinara, uključujući fizičke napade. Takođe, navodi se da je napredak u krivičnom gonjenju za ratne zločine ostao spor, da su napadi i uznemiravanje pripadnika LGBT populacije redovni, da su istrage često spore, a krivična gonjenja retka, ali se primećuje da je “Parada ponosa” u septembru održana bez većih incidenata.