Redžep Tajip Erdogan / Foto: FoNet, Richard Drew

Turska šesti put produžava vanredno stanje

Turska će ponovo, šesti put, produžiti vanredno stanje, uvedeno posle neuspelog pokušaja puča u julu 2016, dok protivnici turske vlade strahuju da zemlja klizi u sve veću autoritarnost.

Vanredno stanje omogućilo je obračun vlasti s pristalicama islamskog propovednika Fetulaha Gulena, koji živi u SAD i koga Ankara optužuje za organizaciju puča, dok on negira bilo kakvu umešanost, podseća AP. Hapšeni su protivnici turske vlade – aktivisti, novinari i političari, zatvarani mediji i nevladine organizacije, na osnovu njihove navodne povezanosti s ekstremističkim grupama. Predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu vanredno stanje omogućilo je da vlada dekretima, često zaobilazeći parlament, koji on dugo vremena optužuje da usporava vladu. Posle puča izdato je više od 30 dekreta, a onaj kojim se garantuje imunitet od gonjenja građanima koji su pomogli u sprečavanju državnog udara, izazvao je brojne osude.

Erdogan je rekao da će vanredno stanje ostati na snazi dok bude bilo bezbednosnih pretnji, dok analitičari očekuju da ono neće biti ukinuto pre predsedničkih izbora 2019. godine, kada će na snagu stupiti ustavni amandmani, izglasani na referendumu u aprilu, koji predsedniku Turske daju znatno veća ovlašćenja. Savet Evrope izrazio je zabrinutost zbog vanrednog stanja u Turskoj, kao i EU, koja je pozvala Ankaru da poštuje vladavinu prava, ljudska prava i osnovne slobode.