Borisov i Junker / Foto: FoNet/EU Foto

Junker: Granični sporovi moraju biti rešeni pre učlanjenja u EU

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker poručio je u govoru u Evropskom parlamentu (EP) da svi granični sporovi zemalja Zapadnog Balkana koje žele da budu članice EU moraju da budu rešeni pre ulaska.

On je naveo da će pre samita EU – Zapadni Balkan u maju imati niz poseta zemljama tog regiona, od kraja februara do početka marta. Junker je objasnio da želi “da se na licu mesta osvedoči kako stoje stvari i koja su istinska očekivanja tamošnjih zemalja” i da će im preneti i “da se ulazak u članstvo ne događa preko noći, jednim potezom neke čarobne palice”. On je naveo i da se vidi „mutna postojeća situacija između Hrvatske i Slovenije, među kojima i dalje postoji sukob oko utvrđivanja granica“.

A bugarski premijer Bojko Borisov poslanicima EP u Strazburu rekao je da je “Balkan jedno veoma osetljivo područje i da bi se svaka nestabilnost u regionu odrazila na stabilnost EU”. On je naveo da se mora garantovati bezbednost Balkana, jer se time obezbeđuje sigurnost Evrope i da bi u protivnom došlo do „nesigurnosti, masovnog priliva inostranih naoružanih boraca i jačanja ekstremizma“. “Ako mi ne pomognemo tim zemljama, učiniće to drugi, Rusija, Kina, Saudijska Arabija. Nedopustivo je da mladi odande odu i ostane samo staro stanovništvo. Stanovnici Zapadnog Balkana veruju da će ući u članstvo EU, osećaju se kao Evropljani i oni to jesu. Neke zemlje kandidati za članstvo ostvarile su veliki napredak, a druge nisu”, kazao je Borisov. On je izneo i stav da, uprkos neslaganjima među članicama EU i sankcijama prema Rusiji, “treba srediti odnose s našim najvećim susedom” i dodao da bugarsko predsedništvo Unije već ulaže napore u tom cilju.