Milun Trivunac / Foto: FoNet/Ministartsvo privrede

Država tužila većinskog vlasnika “Energoprojekta”

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac izjavio je juče da je država tužila većinskog vlasnika “Energoprojekta” Dobrosava Bojovića zbog toga što je povukao tužbu koju je protiv njegovih ostalih firmi podnelo ranije rukovodstvo te kompanije.

Problem je nastao sa ekskluzivnim placem u Bloku 26 na Novom Beogradu, preko puta “Arene”. Naime, Bojović je krajem prošle godine, zahvaljujući većini u Skupštini “Energoprojekta”, povukao tužbu kojom je bivše rukovodstvo “Energoprojekta” tražilo poništenje ugovora iz 2005, kojim se “Energoprojekt” odrekao prava gradnje na lokaciji u Bloku 26 u korist Bojovićeve firme “Napred” i firme “Triniti kapital”. Bojović je za “Betu” potvrdio da ga je tužila država, koja u “Energoprojektu” ima udeo od 33,58 odsto. On je rekao da u “Energoprojektu”, čiji je većinski vlasnik od avgusta prošle godine, svi poslovi idu po planu. A državni sekretar Trivunac kazao je da je Bojović prekršio propise i kada je dao ponudu za preuzimanje “Energoprojektovog” zavisnog društva “Entel”, jer je tu transakciju hteo da realizuje preko “Energoprojekt holding” i taj trošak da ne plati on već uz pomoć države kao manjinskog akcionara kompanije.

Država je bila najveći pojedinačni vlasnik “Energoprojekta” sve do prošle godine, kada je Bojović kupio akcije malih akcionara na berzi, preko mreže firmi. Bojović je akcije u “Energoprojektu” preuzimao prvo se skrivajući iza različitih firmi, a potom i otvoreno. Predstavnici države Srbije u tom trenutku su ćutali, iako je “Energoprojekt” prethodno dobio poslove na najvećim projektima u zemlji. “Beograd na vodi”, “Koridor 11”, železnički “Koridor 10”, stanica “Prokop”, topionica u Boru, rehabilitacija bloka u najvećoj termoelektrani u Srbiji – samo su neki od poslova na kojima je angažovan “Energoprojekt Holding” sa nekom od ćerki firmi.