Protest "Podrži RTV", maj 2016 / Foto: FoNet/Inicijativa

“Radio-televizija Vojvodine na korak od bankrota”

Radio-televizija Vojvodine nalazi se u veoma teškoj finansijskoj situaciji i ukoliko nastavi da posluje na ovaj način u narednom periodu preti joj bankrot.

 Ovo je zaključak analize Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE), a prema podacima dostupnim ovom centru, RTV je u 2016. poslovne prihode “umanjila za neverovatnih” 1,6 milijardi dinara, u odnosu na 2014. godinu, dok podataka za prošlu godinu još nema, iako prognoze nisu dobre. Da je finansijska situacija u RTV-u krajnje kritična, potvrdio je i Upravni odbor te medijske kuće, koji je u novembru prošle godine usvojio plan finansijske konsolidacije, koji predviđa mere štednje u svim segmentima poslovanja, navodi VOICE i dodaje da je besparica u RTV-u tolika da će menadžment plate za januar isplatiti isključivo zahvaljujući pozajmici koja je dobijena od Vlade Srbije. Kombinovani model finansiranja RTV-a doveo je do toga da taj javno servis godišnje raspolaže sa 170 miliona dinara manje u odnosu na period pre uvođenja televizijske takse, što je priznao i sam menadžment te kuće. Kako se navodi u dokumentu u koji je VOICE imao uvid, za poslednje dve godine RTV je zabeležio 340 miliona dinara gubitka, preciznije od kada je uveden kombinovani model finansiranja javnih medijskih servisa Vojvodine i Srbije. Menadžment RTV-a smatra da je dodatni problem stvorio način raspodele sredstava od TV takse na teritoriji Vojvodine, prema kojem se 30 odsto sredstava prebacuje RTS-u, a 70 odsto RTV-u. Iako udeo zarade od marketinga u ukupnom prihodu RTV-a nije poznat, staro je pravilo da pad gledanosti neminovno dovodi i do pada prihoda od reklama, piše VOICE. “Naime, sve ovo dešava se u momentu kada pojedine emisije Prvog programa televizije, posebno informativnog programa, doživljavaju strahovit pad gledanosti, što potvrđuju i redovna istraživanja gledanosti. Ona pokazuju da emisije poput Dnevnika 1 gleda manje od dva procenta televizijskog auditorijuma u Vojvodini”, napominje VOICE.

Podsetimo, Apelacioni sud u Novom Sadu naložio je krajem decembra RTV da Slobodana Arežinu vrati na mesto direktora programa, ali do sada se to nije desilo.