CRTA posmatračka misija, maj 2016 / Foto: FoNet, A. Levajković

CRTA će posmatrati izbore u Beogradu

Organizacija CRTA najavila je juče da planira da posmatra celokupan izborni proces na lokalnim izborima u Beogradu u skladu s međunarodnim standardima.

Kako se navodi u saopštenju, to podrazumeva praćenje izborne kampanje, izbornog dana i procesa nakon izbornog dana do zaključenja konačnih rezultata izbora. “Objektivno i nestranačko posmatranje, analiza i izveštavanje o izbornom procesu od strane organizacija civilnog društva doprinosi povećanju informisanosti građana u vezi sa radom organa za sprovođenje izbora, kao i drugih aktera uključenih u izborni proces. Povećanje informisanosti doprinosi većem razumevanju izbornih radnji, a time i većem poverenju građana u rad institucija, sam izborni proces i rezultate izbora”, istakla je CRTA. Naglašava se da je, u cilju doprinosa unapređenju transparetnosti i informisanosti građana o izborima za odbornike Skupštine grada Beograda, CRTA uputila i predlog Gradskoj izbornoj komisiji za usvajanje odredbi koje bliže uređuju položaj i procedure prijave za posmatranje domaćih i stranih posmatrača, jer, kako kažu, odredbe iz prethodnih izbornih ciklusa samo načelno prepoznaju postojanje posmatrača. “Prisustvo i nesmetan rad zainteresovanih domaćih i međunarodnih nezavisnih posmatrača jedna je od važnih odlika slobodnih i demokratskih izbora i primer je dobre prakse u svim demokratski razvijenim zemljama sveta. Takođe, obezbeđivanje uslova za nestranačko posmatranje izbora predstavlja obavezu koja je Srbija preuzela kao članica OEBS-a i potpisnica Kopenhaškog dokumenta. Ujedno, RIK prepoznaje standarde i precizne procedure za akreditovanje domaćih i stranih posmatrača kroz podzakonski akt “Uputstvo za sprovođenje izbora” koje usvaja na početku svakog izbornog ciklusa”, navodi se u saopštenju. Inače, CRTA napominje da je, u svojstvu domaćeg posmatrača, pratila po međunarodnim standarima celokupan izborni proces parlamentarnih izbora 2016. i predsedničkih izbora 2017. godine, kao i lokalne izbore u Zaječaru prošle godine i time doprinela transparentnosti navedenih izbornih procesa.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je juče za 4. mart izbore za Skupštinu grada Beograda, kao i za lokalne parlamente u Boru i Aranđelovcu.