Ljubiša Diković / Foto: FoNet/MOD

Vojni sindikat traži pokretanje postupka protiv Dikovića

Vojni sindikat Srbije zatražio je od predsednika Aleksandra Vučića, kao glavnokomandujućeg Vojsci Srbije, da protiv načelnika Generalštaba generala Ljubiše Dikovića pokrene postupak.

Kako se navodi u saopštenju VSS, Diković je juče, “a i ranije u produženom trajanju, svestan svoga dela i njegove zabranjenosti, potpuno umišljajno”, počinio više disciplinskih prestupa. On je, naglašava se, prilikom jučerašnjeg obilaska jedinica u Sremskoj Mitrovici “pred više lica, generala, visokih oficira i podoficira, na najgrublji način vređao jednog starešinu VS nazivajući ga najpogrdnijim i uvredljivim imenima i obraćajući mu se sa ti”. “Na ovaj način general Ljubiša Diković, kao najviši vojni oficir, ličnim primerom je po ko zna koji put pokazao svima u VS, da za njega zakoni i pravila ne postoje, da je on iznad njih i da VS smatra njegovim privatnim vlasništvom, a pripadnike VS svojim podanicima. Ovo nije prvi put da se general Diković tako drsko ponaša prema potčinjenima i mlađima, on je to činio više puta dosad, prema svojim najbližim saradnicima i drugim pripadnicima VS, čak i članovima VSS, ne libeći se pritom pred kim, kad i na kom mestu to čini”, navodi se u saopštenju Vojnog sindikata. Ističe se da je taj događaj bio ”kap u čaši” i da će VSS kao jedini reprezentativni sindikat, “pružiti pomoć i zaštitu pripadnicima VS kojima se na jedan drzak i bezobziran način ugrožavaju osnovna ljudska prava i slobode, a potom i prava iz radnog odnosa”. Iz sindikata poručuju da će narednih dana, sa svojim pravnim timom, sagledati osnovanost za podnošenje i krivične prijave protiv Dikovića.

Inače, Ambasada SAD odbila je da izda vizu generalu Dikoviću za putovanje u tu zemlju. Razlozi nisu saopšteni, a ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je da se takva odluka loše odrazila na vojnu saradnju između dve zemlje. Ljubiša Diković nije želeo juče da komentariše odluku, ali je negirao da je počinio ili naredio bilo koji zločin za vreme rata na Kosovu i istakao da je, naprotiv, sve učinio da do njih ne dođe.