Moskva / Foto: Pixabay.com

Rusija izveštaj demokrata SAD odbacila kao neosnovan

Kremlj je saopštio da je neosnovan novi izveštaj demokrata u Senatu, gornjem domu američkog parlamenta, u kojem se govori o širenju ruskog mešanja u SAD i Evropi.

Dokument koji je naručio vodeći demokrata u Odboru američkog Senata za spoljne poslove, prvi je izveštaj Kongresa od američkih predsedničkih izbora 2016. godine koji detaljno govori o navodnim ruskim naporima da se podrije demokratija. Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov rekao je da su “optužbe o navodnom mešanju upućene našoj zemlji apsolutno neosnovane”. On je kazao da “paranoidne brige ne samo da štete bilateralnim odnosima, već i samim SAD”.

Podsetimo, izveštaj “Putinovi asimetrični napadi na demokratiju u Rusiji i Evropi: Implikacije po nacionalnu bezbednost SAD”  objavio je najviše rangirani demokrata u senatskom odboru Ben Kardin, koji je rekao da dok američki predsednik Donald Tramp na međunarodnom planu ne radi ništa, ruski predsednik Vladimir Putin “nastavlja da poboljšava svoj asimetrični arsenal i traži dalje mogućnosti da omete vlade i podrije podršku demokratskim i međunarodnim institucijama koje su SAD i Evropa gradili poslednjih 70 godina”. Kako se navodi,  “asimetrični arsenal” uključuje vojne invazije, sajber-napade, dezinformisanje, podršku ekstremnim političkim grupama, ali i zloupotrebu energetskih resursa, organizovanog kriminala i korupcije. Senatori iz Demokratske stranke traže da SAD odvoje više novca za Srbiju kako bi se suprotstavile uticaju Rusije, kao i da visoki američki zvaničnici više posećuju Beograd.