Paljenje ambasade SAD, februar 2008 / Foto: Print screen/N1

Optužnica protiv policajaca u vreme paljenja ambasade SAD vraćena na doradu

Viši sud u Beogradu vratio je Višem javnom tužilaštvu optužnicu protiv petorice policijskih službenika koji su komandovali policijom 2008, kada je posle mitinga “Kosovo je Srbija” zapaljena ambasada SAD u Beogradu, radi dopune istrage, saopštio je juče Viši sud.

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu 22. decembra donelo je naredbu da Više javno tužilaštvo u roku od tri dana od dana prijema naredbe suda donese naredbu o dopuni istrage radi boljeg razumevanja stanja stvari, da bi se ispitala osnovanost optužnice tog tužilaštva od 20. aprila prošle godine. Optužnicom se za teško delo protiv opšte sigurnosti i zloupotrebu službenog položaja terete bivši policijski službenici Slobodan Vukotić, Stevan Bjelić, Mladen Kuribak, Zoran Rašković i Bojan Marković. Podsetimo, Viši sud u Beogradu osudio je 14. novembra četvoricu optuženih za paljenje ambasade SAD na uslovne kazne zatvora, dok je trojicu optuženih oslobodio. Oni su na prvom suđenju bili osuđeni na uslovne kazne od šest do 10 meseci zatvora, ali je Apelacioni sud poništio taj deo presude “jer je izreka presude nerazumljiva i protivrečna sama sebi”. Ambasada SAD u Beogradu u svom saopštenju istakla je da je “teško shvatiti” da je ishod devetogodišnjeg procesa da nijedan optuženi nije osuđen na zatvorsku kaznu.

Inače, istraga o paljenju ambasade SAD bila je vrlo često tema tokom razgovora funkcionera Srbije i SAD. I prilikom poslednje posete predsednika Vučića SAD saopšteno je da je Elizabet Milard, viša zamenica pomoćnika državnog sekretara SAD, zatražila od Vučića objašnjenje za paljenje ambasade i ubistvo braće Bitići. A Istinomer Amnezija podsetila je na to kako je u medijima proteklih godina praćen ovaj slučaj.