Nela Kuburović / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Srbiju čeka proces pred Komitetom UN zbog izručenja Ajaza Turskoj

Turski državljanin, Kurd Dževdet Ajaz, koji je u Srbiju pobegao pošto je osuđen na 15 godina zatvora zbog rušenja ustavnog poretka, izručen je Turskoj.

To je učinjeno i pored toga što je Komitet protiv torture Ujedinjenih nacija preporučio Srbiji da se uzdrži od ekstradicije. Ministarka pravde Nela Kuburović ponovila je da nije imala uvid u preporuku Komiteta pre nego što je potpisivala odluku o izručenju, ističući da nema načina za poništavanje odluke. “Ne postoji mogućnost da se poništi rešenje koje je već doneto i dato nadležnom organu da ga sprovede. Ekstradicija nikada nije politička odluka, donosi se isključivo na osnovu Zakona o međunarodnoj pomoći u krivičnim stvarima”, izjavila je ministarka. Ajazova advokatica Ana Trkulja, međutim, tvrdi da je nemoguće da je preporuka stigla prekasno. “Dan pre donošenja njene odluke, na sednici veća Apelacionog suda u Novom Sadu lično sam predala Veću odluku komiteta, pismo na engleskom i na srpskom jeziku, koje je overeno od strane sudskog tumača”, rekla je Trkulja. Ni presuda Suda u Strazburu, koji je utvrdio da je pritvor u Turskoj bio povreda Ajazovih prava na slobodu i bezbednost, u Srbiji nije naišla na razumevanje. Zajedno sa još 30 optuženih, Ajaza su turski policajci 11 dana batinali, vezivali o plafon, puštali mu struju kroz genitalije i zlostavljali na razne načine, svedočio je za N1 bivši pritvorenik Šeref Jalčin.

Pravnica Beogradskog centra za ljudska prava Sonja Tošković istakla je da Srbiju zbog ovakvog postupka sigurno čeka proces pred Komitetom UN. Ona je za “Betu” izjavila da “nema dilemu da će Komitet odlučiti da je došlo do kršenja međunarodnih prava i obaveza”. Podsetila je da je Srbija preuzela međunarodne pravne obaveza time što je potpisala konvenciju o sprečavanju torture i samim tim je, kako je rekla, prihvatila i nadležnost Komiteta UN za sprečavanje torture koji je apelovao da do tog izručenja ne dođe. “Samim izručenjem prekršene su i konvencije o statusu izbeglica UN, posebno u kontekstu člana 33 i kada je reč o nacionalnom zakonodavstvu i Zakonu o azilu, imajući u vidu da je Ajaz bio u postupku azila koji nije pravosnažno okončan u Srbiji”, kazala je Tošković.