Dolazak Predraga Bubala na suđenje / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Bubalo oslobođen, Vučević upitao sudije “koliko košta pravda”

Nekadašnji ministar privrede i privatizacije Srbije Predrag Bubalo oslobođen je juče u Višem sudu u Beogradu optužbi da je zloupotrebio položaj prilikom prodaje državnih akcija u Luci “Beograd”.

Prvostepenom presudom i ostalih sedam optuženih je oslobođeno optužbi za zloupotrebu službenog položaja i zloupotrebu odgovornog lica. Suđenje je počelo jula 2014, kada je Bubalo odbacio sve optužbe za zloupotrebu prilikom prodaje državnih akcija Luke “Beograd” tokom 2005. godine kompaniji “Vorldfion” iz Luksemburga Milana Beka, koji je prisustvovao izricanju presude. Inače, Bubalo, ministar u vladi Vojislava Koštunice, uhapšen je u junu 2013, a slučaj Luke “Beograd” je, po ranije više puta izrečenim ocenama EU i Saveta za borbu protiv korupcije jedna od 24 sporne privatizacije u Srbiji.

Na ovu odluku suda oštro je reagovao Miloš Vučević, potpredsednik Glavnog odbora SNS i gradonačelnik Novog Sada pitajući sudije da li “služe narodu ili dokazanim lopovima”. “Kome se zaklinjete, gospodo sudije – državi, Ustavu i pravnom poretku Srbije, ili onima koji vam pune džepove dok u vaše ime sebi po ko zna koji put pišu oslobadajuće presude? Gospodo sudije, odakle vam pravo da sa onih koji su našu Srbiju zavili u crno, opljačkali je do poslednjeg dinara spirate krivicu zarad vašeg materijalnog blagostanja? Koliko košta vaša pravda, gospodo sudije?”, kazao je Vukčević. Predsednik Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević rekao je da je Vučevićeva izjava neprihvatljiva i apsolutno neprimerena i napomenuo da “ne pamti da se do sada desio ovakav napad na pravosuđe”. “Poseban je problem što je to izgovorio političar, koji je uz to i pravnik. Nikada do sada niko nije na takav način komentarisao rad suda. Visoki savet će svakako zauzeti stav u vezi sa ovim slučajem“, kazao je Milojević za “Insajder”. I predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević istakla je da je zaprepašćena reakcijom Vučevića i naglasila da takve izjave imaju za cilj da podriju poverenje u celokupno pravosuđe. “Ovo je jasan primer pritiska na pravosuđe i to pre svega na one koji bi trebalo da odlučuju u ovom predmetu u drugostepenom postupku“, izjavila je Boljević.