Konferencija "Transparentnosti" / Foto: FoNet/Medija centar

Sistem kontrole javnih nabavki nije poboljšan ni u 2017.

Sistem kontrole javnih nabavki u Srbiji u 2017. godini nije poboljšan, a mehanizmi za kažnjavanje zloupotreba skoro da ne funkcionišu, ocenila je “Transparentnost Srbija” (TS).

“Radi se neefikasno i na uštrb građana. Ne verujem da nešto može da se promeni”, rekao je predsednik ove organizacije Vladimir Goati. Programski direktor TS Nemanja Nenadić kazao je da u sistemu kontrole sprovođenja javnih nabavki nema napretka, ni na zakonodavnom, niti na praktičnom nivou. Kako je istakao, probijeni su i rokovi za poboljšanje propisa koji bi trebalo da reše deo problema u vezi sa javnim nabavkama. “Prema Akcionom planu za Poglavlje 23, Zakon o javnim nabavkama trebalo je da bude izmenjen do kraja ove godine, a sada vidimo da je to još jedan slučaj probijanja roka”, rekao je Nenadić. On je naglasio da je problem i to što nije promenjen Zakon o prekršajima, niti Zakon o javnim nabavkama u delu koji se odnosi na prekršaje, zbog čega uopšte ne funkcioniše sistem prekršajne odgovornosti. TS je navela da je propusta u sprovođenju javnih nabavki, između ostalog, bilo u RTB Bor, aerodromu “Nikola Tesla”, MUP-u, kao i u ustanovi Centar beogradskih festivala (CEBEF).

Nenadić se osvrnuo i na slučaj novogodišnje jelke u Beogradu, ističući da podaci za tu nabavku nisu potpuni i pouzdani i da bi trebalo da se sazna šta se tu zaista desilo. On je agenciji ”Beta” kazao da je prema objavi na portalu javnih nabavki postojala jedna ponuda za jelku i da je odabran jedini ponuđač, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da su postojale tri ponude. “Trebalo bi da bude ispitano šta iza toga stoji, da li je zaista bilo razmatranja još nekih ponuda, a da to uopšte nije čak ni konstatovano u dokumentaciji naručilaca”, kazao je Nenadić. Kako je rekao, konstatovano je da je cena jedinog ponuđača u granicama koje je Grad Beograd već izdvojio za tu namenu, međutim “nema traga da je ikada došlo do zaključenja ugovora, a s druge strane očigledno je da je ugovor izvršen i da je jelka postavljena”. Dodao je da su se kasnije pojavile informacije da će ugovor biti raskinut i zapitao se kako da bude raskinut ako nikada nije ni zaključen. “Na kraju imamo obaveštenje da će ta jelka biti poklonjena, odnosno da firma neće tražiti novac za koji je konkurisala i trudila se da ga dobije. Mislim da to baca dosta sumnje na čitav ovaj posao”, rekao je Nenadić. On je istakao da čak i kada bi sve bilo izvedeno po zakonu, za šta “postoje ozbiljne sumnje”, ostalo bi pitanje da li je ta nabavka ono što je građanima zaista potrebno.