Vladimir Putin / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Putin naložio internet-prenos predsedničkih izbora

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je premijeru Dmitriju Medvedevu da obezbedi na internetu video-prenos uživo tokom predsedničkih izbora u Rusiji.  

“Obezbedite tokom predsedničkih izbora u Rusiji 2018. organizaciju video-emitovanja uživo uz pomoć informaciono-telekomunikacione mreže internet sa biračkih mesta na teritoriji Rusije, procedura za glasanje i prebrojavanja glasova birača i sličan video-prenos rada teritorijalnih izbornih komisija“, ističe se u saopštenju. Osim toga, Putin je naložio da se iz budžeta opredele sredstva za organizovanje video-prenosa, prikupljanje i skladištenje video-zapisa.

Podsetimo, ruska Državna izborna komisija donela je odluku da diskvalifikuje opozicionog lidera Alekseja Navaljnog iz predsedničkih izbora, a iz Evropske komisije (EK) ocenjeno je da takva odluka baca sumnju na politički pluralizam u Rusiji. U saopštenju se navodi da politički motivisane optužbe ne smeju da se koriste za zabranu učešća u politici.  “Očekujemo da će ruske vlasti obezbediti postojanje ravnopravnih uslova, što se odnosi i na predsedničke izbore, 18. marta”, navela je portparolka Evropske službe za spoljne poslove Maja Kocijančič. EK očekuje i da Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava bude pozvana da posmatra izbore. Zvanična Moskva saopštila je da nadležni organi treba da ispitaju da li je poziv opozicionog lidera na bojkot u suprotnosti sa zakonom.