Ministar Vulin na mestu nesreće / Foto: FoNet/MOD

Postupak za nesreću u fabrici oružja još u predistražnoj fazi

Nesreća koja se sredinom jula desila u fabrici „Milan Blagojević-Namenska“, nakon koje su preminula dva radnika, i dalje je u predistražnoj fazi.

Ovo je rečeno “Insajderu” u Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku. Kako se ističe, ne samo da je krivični postupak nakon šest meseci još u predistražnoj fazi, već se međusobni izveštaji sudskog veštaka, Inspekcije rada, nadležnih Komisija Ministarstva odbrane i izjave svedoka o uzrocima eksplozije, ne poklapaju. U izveštaju sudskog veštaka, koji je zavšen 1. decembra, a u koji je “Insajder” imao uvid, navodi se da je eksplozija izbila tako što je iz akumulatora elektrovozila iscurila tečnost koja je u dodiru sa asfaltom izazvala požar. Ovakav nalaz u suprotnosti je sa izveštajem Inspekcije rada, na osnovu koga je podnet prekršajni postupak protiv fabrike i njenog direktora Radoša Milovanovića, ali i sa izjavama radnika koji su radili u noći kada se nesreća desila. Dejan Čukić, advokat porodice Milivojević, čiji je sin Milomir jedan od preminulih radnika, potvrdio je da je sudski veštak izneo mišljenje drugačije od Inspekcije rada, koja smatra da je prilikom istovara kartonskih buradi sa tehnološkim otpadom baruta došlo do eksplozije. Naglašava se da je Izveštaj Inspekcije rada u suprotnosti i sa tvrdnjama istražnih komisija pod kontrolom Ministarstva odbrane. Zaključak tri istražne komisije – Ministarstva odbrane, Inspektorata odbrane i Nadzornog odbora „Milan Blagojević – Namenska“ – jeste da je požar nastao u fazi transporta tehnološkog ostatka između dva skladišta koji se dosad smatrao bezbednim. Pored Inspekcije rada, tvrdnje tri Komisije demantovali su i radnici koji su radili te noći. Oni su naveli da je u magacinu u kome se desila nesreća bilo “oko 1.500 do 2.000 kilograma baruta“, iako je predviđeno maksimalno 450 kilograma. Prema podacima N1, od 1995. godine u fabrici „Milan Blagojević – Namenska“ do danas poginulo je 18 radnika.

Podsetimo, svi ministri odbrane u poslednjih nekoliko godina isticali su da je “važno podići bezbednost zaposlenih u fabrikama namenske industrije”. Nakon požara koji je, takođe u fabrici “Milan Blagojević”, izbio krajem septembra 2015, posle koga je jedan radnik preminuo, tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić je izjavio: “Dogovorio sam se sa poslovodstvom i nadzornim odborom preduzeća da se formira tim ispred Ministarstva odbrane koji će se baviti pre svega podizanjem nivoa bezbednosti zaposlenih ne samo u ovom, nego u svim fabrikama namenske industrije”. U februaru ove godine, sada već bivši, ministar odbrane Zoran Đorđević izjavio je da namenska industrija predstavlja “zamajac ekonomije Srbije” i zatražio da se “posebno obrati pažnja na bezbednost radnika i da je ona na prvom mestu”. I aktuelni ministar odbrane Aleksandar Vulin je, nakon nesreće u Lučanima, istakao da “za nas nema većeg prioriteta već da sačuvamo ljudske živote, odnosno da sačuvamo zdravlje svih zaposlenih u odbrambenoj industriji Srbije”.