Nela Kuburović / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Izručenjem Kurda Turskoj Srbija krši međunarodne norme

Turski državljanin, Kurd Dževdet Ajaz, koji je u Srbiju pobegao pošto je osuđen na 15 godina zatvora zbog rušenja ustavnog poretka, nije izručen Turskoj i još se nalazi u Prihvatilištu za strance u Padinskoj Skeli, rečeno je u Beogradskom centru za ljudska prava za Radio Slobodna Evropa.

Tu informaciju prethodno je potvrdila i Ajazova advokatica Ana Trkulja, čime je demantovana izjava iz Ministarstva pravde da je on izručen Turskoj prošlog ponedeljka i da je zahtev UN stigao prekasno. Naime, Komitet protiv torture Ujedinjenih nacija tražio je da se Srbija uzdrži od izručenja, ali je iz Ministarstva pravde saopšteno: “Nadležni sudovi su utvrdili da je ispunjen svaki uslov za Ajazovo izručenje i ministarka pravde Nela Kuburović je potvrdila to. Dopis UN-a je stigao naknadno. Kada je doneta odluka nije bilo nikakvog dopisa, što je vrlo bitna činjenica“. Inače, Ajaz je prošlog oktobra zatražio pomoć i azil u Srbiji, a Viši sud u Šapcu je 1. decembra utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje, dok je rešenjem Apelacionog suda u Novom Sadu od 14. decembra odbijena izjavljena žalba. Time je rešenje Višeg suda postalo pravnosnažno. Iako je Evropski sud za ljudska prava svojevremeno utvrdio da je pritvor u Turskoj bio povreda Ajazovih prava na slobodu i bezbednost, to nije zaustavilo ekstradicioni postupak u Srbiji. Na pitanje N1 zašto je ministarka pravde Nela Kuburović potpisala Ajazovo izručenje, kada u rešenju Apelacionog suda piše da je njegov branilac ukazivao da je Komitet dao preporuku Srbiji da se uzdrži od vraćanja u Tursku, iz Ministarstva pravde su poručili da će danas saopštiti preciznu informaciju.

U Beogradskom centru za ljudska prava napominju da bi Srbija, kao potpisnica UN-ove Konvencije protiv torture koju je ugradila u svoj pravni sistem, trebalo drugačije da postupa po ekstradicionom zahtevu. “Država mora veoma pažljivo da obrati pažnju na činjenicu da bi to lice moglo da bude izloženo mučenju, nečovečnom, ponižavajućem kažnjavanju ili postupanju i da to onda bude jedan od razloga da se to lice ne isporuči državi koja ga traži”, navodi Vesna Petrović, direktorka Beogradskog centra za ljudska prava. A pravnik Danilo Ćurčić ističe da da država, i bez preporuke Komiteta za prevenciju torture, odlukom da Ajaza preda vlastima Turske krši opšteprihvaćene norme međunarodnog prava. “Dakle, ukoliko odlučimo da to uradimo, kao zemlja stajemo na stranu koja je u potpunoj suprotnosti sa civilizacijski dostignutim tokovima koji se odnose na zaštitu ljudskih prava”, naglašava Ćurčić.