Tribina Saveta za štampu / Foto: FoNet/TV FoNet

“Srpski telegraf” i “Alo” najviše kršili Kodeks novinara Srbije

Dnevni listovi “Srpski telegraf” i “Alo” najviše su kršili Kodeks novinara Srbije ove godine, dok se “Danas” i “Politika” nalaze na kraju liste po broju prekršaja.

Na tribini “Koliko su mediji poštovali Kodeks novinara Srbije u 2017. godini” istaknuto je da je osam dnevnih štampanih medija od aprila do novembra prekršilo kodeks u 4.717 tekstova, što je povećan broj u odnosu na 2015. i 2016. godinu.  Članica Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamara Skrozza kazala je da najveći broj prekršaja ima list koji je i prošle godine bio na prvom mestu – “Srpski telegraf” sa 1.282 prekršaja, dok je na drugom mestu “Alo” sa 1.070 prekršaja.  Na trećem mestu je “Kurir” (1.016), a na četvrtom “Informer” (953). Skrozza je dodala da je “Informer” pao sa drugog mesta, na kojem je bio prošle godine, ali je napomenula da to nije pokazatelj da se u tom listu broj prekršaja smanjio, već znak da je u drugim štampanim medijima porastao. “Blic” se nalazi na petom mestu, “Večernje novosti” na šestom, dok su “Danas” i “Politika” na sedmom, odnosno osmom mestu. Skrozza je kazala da se “Politika” sa 38 prekršaja nalazi na prvom mestu liste poštovanja Kodeksa, ali je naglasila da je, ipak, u tom listu došlo do “nezapamćene situacije u kojoj je izmišljen autor teksta”. Dodala je da je u 2015. bilo 2.962 prekršaja, u 2016. godini 4.402, a ove godine taj broj je porastao na 4.717 prekršaja.

Prema rečima Tamare Skrozze, najveći broj listova prekršio je poglavlje dva, koji se odnosi na to da mediji ne treba politički da se svrstavaju, što je, kako je navela, postojalo u većini tekstova. Prekršeno je i poglavlje pet, koje se odnosi na to da novinar ne sme slepo da veruje izvoru informacija, a Skrozza je dodala da su novinari tri puta više nego u 2015. prekrili i namerno prećutali neke informacije u tekstu. Tokom ove godine, istakla je, povećan je broj naslova u štampanim medijima u kojima se javnost neopravdano uzbunjivala i zastrašivala, što je  zabranjeno Kodeksom novinara. Docentkinja Fakulteta političkih nauka Jelena Surčulija Milojević kazala je da su, tokom devet nedelja istraživanja, onlajn mediji u Srbiji imali 4.344 prekršaja, od kojih je najveći broj imao portal “Ekspres”, zatim “Srbija danas” sa 938, “Telegraf” sa 824 i “BKTV News” sa 525 prekršaja. Najmanji broj kršenja kodeksa bio je na portalima 021, B92, “Mondo” i “Noizz” sa 102 prekršaja. Docentkinja FPN kazala je da se najveći broj nepoštovanja Kodeksa odnosio na nenavođenje izvora informacija, kršenje prava na privatnost i pretpostavke nevinosti i nepoštovanje kulture javnih reči. Član Komisije za žalbe Saveta za štampu Petar Jeremić ocenio je da bi broj prekršaja bio smanjen da “postoji pravosudni sistem u Srbiji koji bi kaznio medije koji ne poštuju Kodeks” i apelovao na sve medije da isprave nepravilnosti.