Varšava / Foto: Pixabay.com

Pokrenut mehanizam da EU ukine pravo glasa Poljskoj

Potpredsednik Evropske komisije (EK) Frans Timermans saopštio je juče u Briselu posle zasedanja tog tela da je ono “teška srca” pokrenulo kaznenu proceduru po Članu 7 Osnovnog evropskog sporazuma protiv Poljske, ali da joj daje tri meseca da se ta odluka revidira.

“Ovo nije ‘nuklearna opcija’. Posle dve godine EK je konstatovala da postoji ozbiljan rizik da je u Poljskoj ugrožena pravna država. Ali, ako u naredna tri meseca Poljska sprovede preporuke, spremni smo da odluku revidiramo. Mi samo tražimo da Savet EU uradi ono što radi EK – da analizira situaciju i da mišljenje o riziku. Ovo je ponovo pokušaj uspostavljanja dijaloga s Poljskom”, kazao je Timermans. On je podsetio da je vladajuća poljska stranka Pravo i Pravda za dve godine na vlasti donela 13 reformskih zakona po istom modelu po kome izvršna vlast zadire u nezavisne institucije i pravosuđe. “Zajednički imenitelj je politička kontrola jedne političke stranke nad celim pravosuđem. Tri puta smo davali preporuke i pozivali na konstruktivni dijalog. Ove godine dijaloga uopšte nije bilo. Spremni smo i sada u svakom trenutku”, rekao je Timermans. Ova odluka EK znači da će se članice EU izjasniti – i to većinom od 22 zemlje, da li u Poljskoj već postoji povećan rizik kršenja evropskih vrednosti. Tek za eventualno sledeći korak, za glasanje o sankcijama, nužno je da odluka bude doneta jednoglasno, konsenzusom.

A šef EK Žan Klod Junker do poslednjeg trenutka je oklevao da pristupi tom koraku, nezabeležnom u istoriji EU, u nadi da bi novi poljski premijer Mateuš Moravjecki mogao da bude otvoreniji za dijalog. Prethodno je izjavio da EK sigurno neće “srušiti sve mostove” prema Poljskoj. “Najgore se već desilo. Poljska se okreće od EU i šire od Zapada u političkom smislu. Neki misle da je to posledica nekompetentnosti, grešaka ili zanemarivanja. To još i ne bi bilo najgore. Nažalost, ja se plašim da je to svesno postavljanje Poljske protiv EU, a plašim se i potpuno van EU. Zato je ovo tužan dan”, kazao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk. S druge strane, portparolka Vlade Poljske Joana Kopćinjska izjavila je da “EK ima pravo da preduzme takve korake na svoju odgovornost, ali oni nisu potrebni”. A Mađarska najavljuje da će uložiti veto na “svaki pokušaj EU da kazni Poljsku”. Zamenik mađarskog premijera Žolt Šemjen ocenio je da je odluka EU”neviđena i zapanjujuća”. Naglasio je da to “ozbiljno ugrožava poljski suverenitet” i najavio da će se Mađarska usprotiviti “na svakom forumu” i braniti Poljsku od “nepravedne političke procedure”. Podsetimo, prethodnih nekoliko godina i Orbanova vlada je bila na meti kritika iz EU zbog slabljenja demokratskih institucija.