Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Otvoren Klinički centar u Nišu

U nedelju je u Nišu otvoren Klinički centar u čiju obnovu i izgradnju je, kako prenosi Beta, uloženo 50 miliona evra.

Otvaranju su, između ostalih, prisustvovali predsednik države Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, i bivši predsednik države Tomislav Nikolić.

Vučić je izjavio da je KC Niš “prvi kompletno završeni kliničko-bolnički centar ikada do sada u Srbiji”, da je njegovim završetkom “izlečena kolektivna boljka odustajanja”, i najavio da KC Niš prve pacijente primiti od narednog ponedeljka.

On je ponovio tvrdnju da je na tom mestu do pre tri godine bila zapuštena livada, a Zlatibor Lončar je izjavio da je tu bilo “blato i močvara, a da je danas tu savremeni objekat koji je simbol novog vremena i novog zdravstva”.

Međutim, Istinomer je već ocenio ovu tvrdnju kao neistinitu – na mestu današnjeg KC Niš pre tri godine nije bila ni močvara ni livada, jer je u ugovoru sa Evropskom investicionom bankom, koja je dala kredit za završetak kliničkog centra, pisalo da će novac biti korišćen za završetak delimično korišćene zgrade i izgradnju nove.

Podsećamo i da je Vučić dobio ocenu “neispunjeno”, jer je obećavao da će KC Niš biti završen do marta 2017. godine, kao i da je Komisija za zaštitu prava ponuđača u aprilu 2017. poništila tender za nabavku opreme, ali da je ugovor o nabavci ipak potpisan, a oprema ugrađena.

Takođe, krajem novembra, nekoliko nedelja pred svečano otvaranje, jedan zid KC Niš je morao da bude srušen kako bi mogli da se unesu uređaji za magnetnu rezonancu.