Foto: Wikipedia

Kasne reforme u oblasti vladavine prava

Evropska komisija je u novembru objavila polugodišnji izveštaj (tzv. non-paper) o napretku Srbije u poglavljima 23 (koje se bavi pravosuđem i osnovnim pravima) i 24 (pravda, sloboda i bezbednost).

U dokumentu na 20 strana, koji je objavljen sredinom decembra na sajtu Ministarstva za evropske integracije, nalaze se podaci o znatnom broju kašnjenja u sprovođenju ovih reformi – sedam nevladinih organizacija u Koaliciji prEUgovor napisali su na Tviteru da je EK “uočila čak 69 odlaganja reformi u oblasti vladavine prava u Srbiji”, te da je “najkritičnije u borbi protiv korupcije, rodnoj ravnopravnosti, besplatnoj pravnoj pomoći i zaštiti podataka”.

Tako, piše u ovom polugodišnjem izveštaju – trećem po redu od otvaranja poglavlja u julu 2016. – u mnogo slučajeva primene akcionih planova za Poglavlja 23 i 24 su “i dalje u ranoj fazi”.

“Nema napretka u osiguranju efikasnog monitoringa u oblasti antikorupcije. Postoji ozbiljno odlaganje u usvajanju Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i odlaganje u usvajanju novog Zakona o finansiranju političkih partija”, piše EK.

U izveštaju se pominje da je istraživanje profesionalnih udruženja pokazalo da su u pravosuđu primećeni slučajevi u kojima “zvaničnici na najvišim funkcijama komentarišu istrage koje su u toku, presude ili sudske postupke”, kao vid pritiska na rad pravosuđa.

U čitavom nizu uočenih odlaganja reformi u oblasti antikorupcije, EK piše da se prvi put dogodilo da Vlada Srbije imenuje dva nova člana Saveta za borbu protiv korupcije, a  da nije konsultovala članove Saveta. Kada je reč o Agenciji za borbu protiv korupcije, EK piše da Agenciji treba da “dobije alate i političku podršku kao nezavisno telo, kako bi u potpunosti preuzela svoju ulogu u prevenciji korupcije”.

U izveštaju se pominje i da Skupština treću godinu zaredom nije raspravljala o izveštaju Obmudsmana, kao i da je zakonodavni proces u oblasti zaštite podataka o ličnosti “ozbiljno odložen”.

Kada je reč o slobodi izražavanja i medijima, “Srbija nastavlja da se suočava sa važnim izazovima u pogledu uspostavljanja okruženja koje će omogućiti pluralizam medija”, piše EK.