Donald Tusk / Foto: FoNet, Nikola Mladenović

EU ozvaničila početak pojačane vojne saradnje

Evropska unija obeležila je juče na ceremoniji u Briselu početak primene pojačane vojne saradnje s ambicijom da se formira Evropska odbrana.

Lideri 25 zemalja EU su sa 25 vojnika proslavile “istorijski dan” pokretanja izgradnje evropske odbrane, na koju su se odlučili posle izbora Donalda Trampa za predsednika SAD, Bregzita i ruskog pripajanja Krima. “San danas postaje realnost”, ocenio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, podsećajući na neuspeh više sličnih projekata u poslednjih 60 godina. “To je dobra vest za naše saveznike i loša vest za naše neprijatelje”, rekao je Tusk. Taj novi format saradnje, u kome neće učestvovati Velika Britanija, ali ni Danska ni Malta, ima za cilj da podstiče razvoj zajedničkih vojnih projekata i zajedničke izrade opreme. Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pozdravila je ovu “istorijsku odluku koja je učinila da EU postane verodostojna u pružanju bezbednosti u svetu”. Ona je podsetila da je EU, koja se dugo zadovoljavala ulogom “meke snage” bez prave vojne težine, sada razvila brojna gradilišta da ojača svoju odbranu od izbijanja ukrajinske krize u proleće 2014. godine. “Mislim da će to biti dobro za EU, za Evropu i za NATO”, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je pozvan da prisustvuje samitu EU u Briselu.

Podsetimo, PESCO sporazum potpisan je pre mesec dana, a za njega su se najviše zalagale Nemačka i Francuska. Kako je istaknuto, saradnju čini i formiranje Evropskog odbrambenog fonda koji će imati godišnji budžet od 5,5 milijardi evra. Pristalice sporazuma ocenjuju da će PESCO biti dopuna NATO-u, koji će i dalje imati primarnu ulogu u odbrani Evrope. Sporazum predviđa da zemlje obezbede “značajnu podršku” u ljudstvu, opremi, obuci i infrastrukturi za vojne misije EU. Potpisnice se, takođe, obavezuju na “redovno povećanje budžeta za odbranu”, kao i izdvajanje 20 odsto odbrambenih troškova za nabavku opreme i dva odsto za istraživanje i tehnologiju. Države koje nisu članice EU takođe mogu učestvovati u određenim misijama, mada neće imati ulogu u odlučivanju.