Foto: Otvoreni parlament

CRTA u znak protesta zatamnila sajt “Otvoreni parlament”

Sajt “Otvoreni parlament” do daljeg neće objavljivati informacije o aktivnostima poslanika, jer usvajanje budžeta bez rasprave predstavlja urušavanje institucije parlamenta, saopšteno je iz organizacije CRTA.

“Usvajanje najvažnijeg državnog zakona, republičkog budžeta za 2018. godinu, bez rasprave i vremena da se obrazlože amandmani, predstavlja nastavak urušavanja institucije parlamenta kao najvišeg predstavničkog tela. Zloupotreba parlamentarnih procedura i pravila od strane vladajuće većine u slučaju usvajanja budžeta za narednu godinu predstavlja zanemarivanje interesa građana zarad partijskog interesa i dnevne politike”, navodi se u saopštenju. “Mi, kao organizacija, godinama smo, verujući u demokratiju i demokratske principe radili na tome da parlament učinimo bližim građanima i povratimo poverenje građana u predstavničko telo. Više ne želimo i ne možemo da posmatramo urušavanje kojoj je ova institucija podvrgnuta poslednjih dana. Zbog svega toga smatramo da je bespredmetno da, kao organizacija koja kroz incijativu Otvoreni parlament prati rad parlamenta, u ovom trenutku objavljujemo statističke i druge informacije o aktivnosti poslanika”, poručuje CRTA. Sajt će ostati zatamnjen “dok situacija u parlamentu ne počne da se vraća u civilizacijske tokove”.

Na ovo saopštenje reagovali su predsednica Skupštine Maja Gojković i tri potpredsednika parlamenta, ističući da su “zatečeni postupanjem nevladine organizacije CRTA i odlukom da zatamni navodno informativni sajt ‘Otvoreni parlament’, koji je svoja sopstvena vrata zatvorio za javnost Srbije, fingirajući protest, a zapravo sprovodeći očiglednu političku agendu”. Oni su pozvali CRTA-u  da se kandiduje na narednim parlamentarnim izborima i “proveri svoju ‘političku’ platformu, umesto što pokušava da građane Srbije dovede u zabludu”.