Foto: FoNet/MUP

“Tužilaštvo od slučaja ‘Jajinci’ odustalo još u avgustu”

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka u slučaju “Jajinci” čak tri meseca nakon što je donelo tu odluku.

Ovo pokazuju podaci iz službene beleške tužioca do koje je došao “Insajder”. Tužilaštvo je odluku o odustajanju od pokretanja krivičnog postupka u ovom slučaju donelo 18. avgusta, dok je javnost o tome obaveštena tek 15. novembra. U belešci je konstatovano “da nakon višemesečnih istražnih radnji upoređivanja DNK, lociranja telefona, razgovora s građanima, tajnog nadzora, praćenja i snimanja određenih lica, nadležni organi, ipak, nisu utvrdili ko je ostavio arsenal oružja nedaleko od porodične kuće aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Jajincima, kao ni čemu je ono bilo namenjeno”. Kako se može videti u belešci zamenika javnog tužioca Jasmine Stanković, na ovom slučaju bili su angažovani skoro svi istražni organi – od Vojne policije, koja je utvrđivala poreklo oružja, preko Uprave kriminalističke policije i Odeljenja za istraživanje eksplozije, požara i havarije, pa sve do Službe za borbu protiv organizovanog kriminala. Može se zaključiti, naglašava se, da je Više tužilaštvo  vodeći ovaj postupak u saradnji sa drugim nadležnim službama pratilo, prisluškivalo i saslušavalo određen broj osoba, međutim u belešci se ne navodi na osnovu čega su baš te osobe bile predmet operativnih obrada. Inače, novinari “Insajdera” su do službene beleške došli na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja.

Podsetimo, krajem oktobra prošle godine u Jajincima su pronađeni sanduci sa oružjem u kojima se nalazila zolja, nekoliko ručnih bombi i municija. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izrazio je tada zabrinutost za bezbednost, u to vreme premijera, Aleksandra Vučića i saopštio da su na oružju pronađeni tragovi DNK tri osobe, ali da su otisci nađeni jedni preko drugih, pa je teško izolovati jedan koji bi služio za upoređivanje. On je tada istakao da je premijer “prebačen na sigurno”, a većina medija u Srbiji prenela je informaciju uz napomenu da je najverovatnije u pitanju pokušaj atentata na Vučića. Natpisi u pojedinim tabloidima kreirali su atmosferu da je to čak bila priprema državnog udara. Stefanović je nekoliko dana kasnije kazao i da je policija u blizini Vučićeve porodične kuće u tri dana locirala 97 “bezbednosno interesantnih osoba” i da je saslušano njih 37, ali da niko nije uhapšen. Ministar je tada rekao i da Vučić strahuje da je meta bio njegov brat Andrej.