Dragan Ðilas / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Đilas najavio da ulazi u trku za gradonačelnika Beograda

Bivši gradonačelnik Beograda i bivši predsednik DS Dragan Đilas izjavio je da će učestvovati u trci za gradonačelnika Beograda i da još ima vremena za dogovor da bude kandidat jedne opozicione kolone.

Kazao je da mu je namera da uradi sve što može da se zaustavi propadanje prestonice. “Sad mogu da potpišem i da garantujem celom svojom imovinom da ćemo sve one stvari koje zavise isključivo od nas, a ne od Republike, uraditi u prvih 12 meseci naše vlasti”, naglasio je Đilas u intervjuu za NIN. Ističući da je mislio da se više neće baviti politikom, Đilas je rekao da nije mislio ni da u Srbiji može da se napravi vlast koja je gora od Miloševićeve, protiv koje se, kako je kazao, u mladosti borio i organizovao studentske proteste.

A Pokret slobodnih građana dan ranije je saopštio da će podržati Đilasa ako odluči da se kandiduje, dok iz Narodne stranke poručuju da će uskoro na svojim organima doneti odluku o tome da li će podržati nekog kandidata. Za pokret “Dosta je bilo” Đilas je neprihvatljiv kandidat, dok se iz Tadićeve SDS nisu izjašnjavali o ovom pitanju. S druge strane, aktuelni gradonačelnik Beograda Siniša Mali zaključio je da se Đilas “ne vraća u politiku jer ima novu viziju za Beograd, već zato što je očigledno da je njemu i njegovoj družini ponestalo para”. “Đilas je poziciju gradonačelnika koristio za lično bogaćenje, dok su Beograđani grcali u dugovima i borili se da prežive nemaštinu koja ih je zadesila usled pljačke gradske kase”, izjavio je Mali. Član Predsedništva SNS i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kazao je da je “potpuno siguran da građani Beograda ne žele povratak na staro”, navodeći da Đilas iz politike nikada nije ni odlazio. A SPS je izrazila “iskreno žaljenje” što je 2008. zbog, kako je navedeno, “sramnih pritisaka” tadašnjeg predsednika Tadića donela “pogrešnu odluku” kojom je za gradonačelnika podržala Đilasa, “a ne Aleksandra Vučića koji je tada zavredio pažnju i podršku građanki i građana Beograda”.