Rodoljub Šabić / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Poverenik naložio REM-u da dostavi audio-snimak “Cenzolovci”

Nakon što je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) odbilo da “Cenzolovci” dostavi audio-snimak sa sednice na kojoj su za članove Upravnog odbora RTS-a izabrani Nebojša Krstić i Zoran Panović, poverenik za informacije od javnog značaja naložio je ovom telu da u roku od pet dana dostavi tražene podatke ukoliko ih poseduje.

“Cenzolovka” je početkom oktobra od REM-a tražila transkript i audio-snimak sa te sednice, održane 29. septembra, kako bi javnost saznala šta se na njoj dešavalo i kako se diskutovalo pri izboru koji je, naročito u slučaju Krstića, u javnosti izazvao burne reakcije. REM je zahtev odbio navodeći da će o njemu „odlučivati na narednoj redovnoj sednici Saveta“, pozivajući se na Zakon o elektronskim medijima koji propisuje da o svim pitanjima odlučuje Savet na svojim sednicama. Poverenik je posle žalbe “Cenzolovke” ocenio da je obrazloženje REM-a neosnovano. U rešenju se dodaje i da je REM bio obavezan da postupi po novinarskom zahtevu onako kako to zakon propisuje, “a ne da se predmetni zahtev dostavlja Savetu REM-a i da se čeka njegova odluka“. REM je po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja imao 15 dana od prijema zahteva da dostavi informacije ili, ukoliko iz opravdanih razloga nije mogao da ih dostavi u datom periodu, zatraži dodatni rok od 40 dana. REM, međutim, to nije učinio.

Podsetimo, i Istinomer je, kada je poslao prijavu REM-u, dobio odgovor da je tim zahtevom mogao da dovede do „narušavanja nezavisnosti i samostalnosti“ REM-a, samostalnosti članova njegovog Saveta, čime bi bilo „ugroženo ostvarivanje njegovih funkcija, među ostalima i zaštite i razvoja slobode mišljenja i izražavanja“.