Zemun / Foto: FoNet/Evropski centar Dunav

Bivši suvlasnik “Južne Bačke” kupio restoran “Venecija”

Restoran “Venecija“ u Zemunu kupio je, u drugom pokušaju, za 110 miliona dinara Švajcarac Johan Peter Ciger, do početka novembra suvlasnik firme „Južna Bačka”.

On je, kako piše BIRN, “pobedio“ dosadašnjeg zakupca, firmu „Eureka bar“, koja nije mogla da prati njegove ponude na aukciji. “Večernje novosti” podsećaju da se oko kupovine ovog restorana “vodio pravi rat” između biznismena Predraga Rankovića Peconija, Željka Rutovića i Sretena Jocića Joce Amsterdama. “Vlasništvo nad ‘Venecijom’, ali i kupovina drugih elitnih prestoničkih ugostiteljskih objekata, bio je, tvrde upućeni, i povod oružanog obračuna marta ove godine u hotelu ‘Prag’ u Beogradu. Tada je teško ranjen Predrag Ranković Peconi, a za Rutovićem je raspisana crvena Interpolova poternica zbog sumnje da je pucao u vlasnika Kompanije ‘Invej’ i ‘Hepi’ televizije”, piše ovaj list.

O Johanu Peteru Cigeru malo toga se zna. Početkom 2017. godine vlasnik 35 odsto kapitala „Južne Bačke“ postaje firma “Bolton” registrovana na Malti, čiji je on vlasnik. BIRN je sredinom novembra u svom istraživanju došao do podataka da su „Južna Bačka” i njen tadašnji vlasnik Dragoljub Zbiljić pred parlamentarne i predsedničke izbore 2012. godine, u jednom momentu bili jedini garant kredita od 55 miliona dinara koji je SNS podigao u “Univerzal banci”. A šira javnost je za poslove „Južne Bačke” čula početkom 2015. godine upravo nakon istraživanja BIRN-a, u kome se navodi da je ta firma dobila posao isušivanja poplavljenog rudnika Tamnava – Zapadno polje, iako za to nisu imali potrebne reference. Svega dva dana nakon najave KRIK-a da će objaviti priču o vlasnicima „Južne Bačke“, malteški “Bolton” povukao je svoj udeo i Zbiljić je ponovo postao stopostotni vlasnik “Južne Bačke”. Prema pisanju KRIK-a,  prvi Cigerovi poslovni koraci u Srbiji beleže se 2009. kada je u Novom Sadu osnovao firmu za proizvodnju higijenskih proizvoda „Cottonmedic“. Do 2013. godine upravljao je švajcarskom kompanijom “Glotec international”, koja je većinski vlasnik i osnivač beogradske kompanije “Eco glotec”. Među vlasnicima i osnivačima ove beogradske kompanije nalazi se i Nenad Kovač, poznatiji kao Neša Roming. Od oktobra ove godine suvlasnik postaje i Nikola Petrović, bivši direktor Javnog preduzeća “Elektromreže Srbije” i blizak prijatelj Aleksandra Vučića. Kako se navodi, u martu 2016. Ciger je kupio polovinu vlasništva firme „Green power“, koja je dva meseca ranije dobila status povlašćenog proizvođača električne energije za svoju malu hidroelektranu na reci Rasini u Aleksandrovcu. Tu polovinu firme platio je 10.000 evra, što mu se, kako se ističe, višestruko isplatilo, jer je kompanija u 2016. ostvarila više od 90.000 evra profita. On je i predsednik upravnog odbora kompanije “Newmet International” iz Švajcarske koja je 2014. kupila “Nissal”, preduzeće za preradu aluminijuma iz Niša. U maju 2017. godine, sa još dvojicom biznismena iz Jagodine, osnovao je i kompaniju „Trifun Distillery“ za proizvodnju rakije.