Fabrika FCA / Foto: FoNet, Dragan Antonić

Sindikat “Fijata” odustao od štrajka upozorenja

Sindikat “Nezavisnost” u fabrici “Fijat Krajsler automobili” u Kragujevcu odlučio je da odustane od jednočasovnog štrajka upozorenja, koji je trebalo da se održi juče popodne.

“Doneta je jednoglasna odluka da se odustane od najavljenog štrajka upozorenja zato što se rukovodstvo fabrike nije udostojilo da nam potpiše obaveštenje o održavanju štrajka. Sa nepotpisanim obaveštenjem postojala bi opasnost da se štrajkačima vreme od pola sata provedeno u štrajku računa kao neopravdan izostanak sa posla i time znatno umanji predstojeći novogodišnji bonus”, rekao je glavni poverenik Odbora sindikata Zoran Stanić agenciji “Beta”. On je kazao da taj sindikat ne odustaje od štrajka upozorenja i najavio da će on biti održan u januaru, pošto uskoro zaposleni u FCA idu na kolektivni odmor. Kako je kazao, i najavom štrajka, zahvaljujući medijima, postignut je cilj da se skrene pažnja rukovodstvu i Samostalnom sindikatu fabrike na neispunjene zahteve u vezi sa zaradama i uslovima rada, posle letošnjeg generalnog štrajka radnika u FCA.

Stanić je podsetio da je primarni cilj štrajka trebalo da bude podsećanje poslodavca da radnici te fabrike rade za nedopustivo male plate u veoma teškim uslovima, znatno gorim nego u ostalim “Fijatovim” fabrikama. “Drugi cilj nam je bio da proverimo da li je poslodavac, posle letošnjih događanja, počeo da poštuje zakone države Srbije. Sa žaljenjem možemo konstatovati da i dalje ne poštuje nacionalne zakone, ni sopstveni Kodeks ponašanja niti svoje radnike. I dalje se radnicima uskraćuje niz prava koja radnici drugih fabrika imaju”, kazao je Stanić.

Podsetimo, krajem jula predstavnici radnika potpisali su u Vladi Srbije sporazum sa poslovodstvom o novom kolektivnom ugovoru na tri godine, koji podrazumeva povišicu u skladu sa zvaničnom stopom inflacije, ali i odustajanje od bio kakvih štrajkova u tom periodu. Sporazum su potpisali predsednik Samostalnog sindikata FCA Zoran Marković i generalna direktorka FCA Silvija Verneti. Poverenik sindikata “Nezavisnost”  kazao je tada da su “radnici ljuti, da se osećaju prevarenim i poniženim”.