Jadranka Joksimović, Johanes Han / Foto: FoNet/EbS

Otvorena još dva poglavlja sa EU, pet zemalja zaustavilo otvaranje trećeg

Srbija je juče u Briselu otvorila još dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom – poglavlje 6 o kompanijskom pravu i 30 o ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

Međutim, članice EU saglasile su se da je zasad, u očekivanju daljeg napretka u reformama u Srbiji, “dovoljno da se otvore dva poglavlja”. To su agenciji “Beta” preneli izvori iz Saveta ministara EU koji su naveli da je odluka o otvaranju poglavljima 6  i 30 doneta još pre desetak dana. Ipak, pet članica EU imalo je zamerke na tok reformi, naročito na polju vladavine prava, suzbijanja korupcije i preustrojstva pravosuđa u Srbiji. Nemačka, Francuska, Švedska, Velika Britanija i Hrvatska bile su izričite u stavu da zasad nije svrsishodno otvarati i poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim pitanjima, koja su u vezi i sa valjanim delovanjem pravne države, nezavisnošću i delotvornošću pravosuđa i sistemskog obuzdavanja korupcije. Ove zemlje, a konačno i još neke članice EU koje su delom bile naklonjene otvaranju i trećeg poglavlja, upravo da bi se dao podstrek reformama u Srbiji, kako se ističe, u celini su uzele u obzir polugodišnju analizu Evropske komisije (EK) o sprovođenju akcionih planova Vlade Srbije za poglavlja 23. i 24. U tom internom dokumentu EK, u koji je imala uvid agencija “Beta”, navodi se da Srbija treba da pojača napore u oblastima finansijskih istraga, borbe protiv pranja novca i oduzimanja imovine i konfiskacije i usvoji efikasan postupak azila u skladu sa evropskim pravnim tekovinama. EK je ocenila, pored ostalog, da je u prvih šest meseci ove godine Srbija ostvarila mali konkretan napredak u uspostavljanju sistema imenovanja sudija i tužilaca i jačanju uloge Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužilaca (DVT) u nadzoru nad pravosuđem i tužilaštvom, a kasni i s brojnim aktivnostima za efikasniji sistem procesuiranja slučajeva. U delu analize EK vezanom za borbu protiv korupcije navodi se da, iako su u julu izabrani članovi upravnog odbora i direktor Agencije za borbu protiv korupcije, kao i nekoliko članova Saveta za borbu protiv korupcije, nije ostvaren napredak u obezbeđivanju efikasnog praćenja i uvida u sistemsko suzbijanje korupcije.

A ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je sinoć u Briselu da Srbija otvaranjem dva nova poglavlja pravi važan korak na svom putu evrointegracija, ali je dodala da je Srbija imala spremnih pet pregovaračkih pozicija i da je očekivala otvaranje više od dva poglavlja.