Zaštitnik građana Zoran Pašalić / Foto: FoNet/Marko Mišić

Zaštitnik građana: Da novinarska udruženja naprave nezavisnu medijsku organizaciju

Govoreći za nedeljnu “Politiku”, zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je povodom položaja medija i novinara da “mora da postoji jedna potpuno nezavisna medijska organizacija, u čijem formiranju ključnu ulogu moraju imati novinarska udruženja”.

On je naglasio da su preduslovi za formiranje ove organizacije “promena zakonskog okvira, posebno onog koji se tiče bezbednosti i pritisaka na novinare, kao i modela finansiranja”.

Na pitanje o uticaju i odnosu državnih funkcionera sa medijima, Pašalić je rekao:

“Ovo pitanje je vrlo kompleksno. Mnogi od novinara nemaju čak ni adekvatne ugovore, nemaju plaćene doprinose, njihov posao je oročen za nečiju volju, kako onda da tu ne govorimo o svemu i svačemu, od cenzure, preko autocenzure do pritisaka svake vrste. Znači, normativno se to mora urediti i zakonski i inspekcijski pratiti. Drugo, novinari su izloženi zaista svakoj vrsti napada, od fizičkog ugrožavanja do nevaspitanog odnosa prilikom uzimanja izjave, i stav institucije, a i moj, jeste da se novinari moraju apsolutno zaštititi od svačije samovolje”.

Sa druge strane, ostalo je nejasno šta je nužno urediti, kada je dobar deo onoga o čemu Pašalić govori – već normiran.

Podsećamo, član 4. Zakona o javnom informisanju i medijima kaže da je javno informisanje “slobodno i ne podleže cenzuri”, da se ne sme ugrožavati slobodan protok informacija ni uređivačka autonomija “naročito vršenjem pritiska pretnjom, odosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija”, te da se fizički napad na urednika ili novinara “kažnjava na osnovu zakona”.

Takođe, i pitanja oko ugovora, doprinosa i inspekcija koje to proveravaju, već su zakonski rešena i samo zahtevaju nediskriminatornu primenu.