Redžep Tajip Erdogan / Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Prepirka Erdogana i Netanijahua

U nedelju je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio da je Izrael “teroristička država, koja ubija decu” i dodao da će se boriti svim sredstvima protiv priznanja SAD da je Jerusalim glavni grad jevrejske države. Na to su stigle reakcije premijera Izraela Benjamina Netanijahua, koji je optužio Erdogana “da bombarduje Kurde i pomaže teroristima”.

Netanijahu je na konferenciji za novinare sa Emanuelom Makronom, predsednikom Francuske, rekao da Izrael “ne može imati drugi glavni grad osim Jerusalima i da su pokušaji da se prekine ta ‘milenijumska veza’ apsurdni”.

Podsetimo, Donald Tramp je prošle nedelje priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela. Izrael smatra Jerusalim svojim glavnim gradom, međutim, međunarodna zajednica se zalaže da status grada bude određen kroz mirovne pregovore. Palestinci prisvajaju istočni Jerusalim kao glavni grad svoje buduće države, ali ga je Izrael u Šestodnevnom ratu 1967. godine osvojio i kasnije anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.