Dejan Ilić / Foto: FoNet/Medija centar Beograd

Dobrosusedska saradnja

Pišući o poseti trojice predsednika iz BiH Beogradu, i “incidentu” kojeg je izazvao Bakir Izetbegović, Dejan Ilić kaže da je sve to bilo apsolutno nepotrebno:

“Nije bilo nijednog razloga da trojica predsednika iz Bosne i Hercegovine dođu u Beograd. A kad su već došli, nije bilo nijednog razloga da razgovaraju o stvarima o kojima su razgovarali, jer su te stvari (izgradnja puteva, ekonomska saradnja, spoljna politika) u domenu vlada, a ne predsednika država. A kad su već razgovarali, nije bilo nijednog razloga da nas o tome informišu na konferenciji za novinare, jer smo i bez toga znali da su ti razgovori bili isprazni. I pošto je sve to bio čisti višak, logično je da se na konferenciji za novinare dogodi incident, e kako bi imalo o čemu da se piše i govori.”

Ilić dalje primećuje da Vučić i dalje traži način da svakog dana pokaže kako je i dalje predsednik vlade, te da je reč o modelu vladanja koji počiva na proizvodnji incidenata.

”Incident je bila Izetbegovićeva suvišna izjava o Kosovu. Kao što je incident bila i jučerašnja konferencija za novinare. A sva trojica predsednika došla su iz Sarajeva u Beograd samo da bi zajedno sa predsednikom Srbije odigrali još jednom isti incident. Mi se sad možemo pitati imaju li ti ljudi da rade nešto pametnije od toga i kakve su to države u kojima oni vlast drže na takav način? Ali, možda je pažnju bolje skrenuti na njihovo savršeno međusobno razumevanje i saradnju. Tri predsednika iz Bosne i Hercegovine došla su u Beograd samo zato da bi Vučić mogao da izigrava državnika. Bolji primer za dobrosusedske odnose teško da ćemo naći.”

(Peščanik, 7. decembar 2017)