Srpska fabrika stakla / Foto: FoNet/Muzej nauke i tehnike

Apelacioni sud ukinuo rešenje o stečaju Srpske fabrike stakla

Privredni Apelacioni sud ukinuo je rešenje o pokretanju stečajnog postupka u Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu i sada su se stekli uslovi da se nastavi proizvodnja u punom kapacitetu i pronađe strateški partner.

Ovo je juče rečeno agenciji “Beta” u tom preduzeću. Podsetimo, stečaj Staklare otvoren je u septembru, na osnovu rešenja Privrednog suda u Kragujevcu, a pokrenula ga je čačanska firma “Vaksilium Balkan”, osnovana februara ove godine. Ona je prijavila potraživanja od 47 miliona evra. Pre uvođenja stečaja fabrika je imala 825 radnika, a stečajni upravnik je otpustio 240, smanjio zarade i proizvodnju za 70 odsto. Kompanija “CPR Impeks”, koja se bavi prodajom naoružanja i vojne opreme, preuzela je Staklaru 2015. godine od bugarske firme “Glas industri”. “CPR” će, kako je rečeno “Beti”, uspeti da obnovi proizvodnju u punom kapacitetu, bez prodaje imovine. “Završićemo i pregovore sa dva najveća proizvođača stakla u svetu”, naveli su u toj kompaniji i dodali da su kupili Staklaru sa dugovanjima od 105 miliona evra. Nagalsili su da je do proglašenja stečaja izmiren dug od 77 miliona evra, a da je fabrika otplaćivala sve mesečne obaveze.

Inače, za bugarskim biznismenom Cvetanom Vasilevim, koji je doskora važio za vlasnika fabrike, Bugarska je raspisala Interpolovu poternicu još 2014, ali Srbija nije odgovorila na zahtev za njegovo izručenje. U julu je bugarsko tužilaštvo podnelo tužbe protiv Cvetanova i još 18 osoba za organizovani kriminal, proneveru i loše upravljanje.