Jerusalim / Foto: Pixabay.com

Ambasadorka SAD u UN: Posvećeni smo mirovnom rešenju

Američke vlasti ostaju posvećene mirovnom procesu na Bliskom istoku posle odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela, izjavila je američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli.

“Razumem da je promena teška za druge članove međunarodne zajednice, ali naše akcije imaju za cilj unapređenje mira”, rekla je Hejli na sastanku Saveta bezbednosti UN, koji je hitno sazvan posle Trampove odluke.  Prema njenim rečima, SAD žele “dogovoreni sporazum” o Bliskom istoku. “Tramp nije zauzeo stav o granicima i status kvo je i dalje na svetim mestima”, dodala je američka ambasadorka. Specijalni izaslanik UN za mirovni proces na Bliskom istoku Nikolaj Mladenov izjavio je da su UN “izuzetno zabrinute” zbog opasnosti od eskalacije nasilja. Mladenov, koji se obratio preko video linka iz Jerusalima, rekao je da od Trampove odluke vladaju “dani gneva” upozoravajući na “verski radikalizam”. On je pozvao svetske lidere da “pokažu mudrost” kako bi se smirile tenzije u regionu.

A juče je jedan palestinski demonstrant poginuo, dok je 60 ranjeno u sukobima Palestinaca i pripadnika izraelskih snaga na Zapadnoj obali, u pojasu Gaze i u istočnom Jeruslimu. Sukobi su se nastavili drugog “Dana gneva” koji su palestinski lideri proglasili zbog odluke američkog predsednika. Podsetimo, Izrael je istočni deo Jerusalima osvojio u ratu 1967. godine i anektirao ga. Palestinci u tom delu Jerusalima žele glavni grad svoje buduće države, čije se osnivanje nagoveštavalo kao moguće pregovaračko rešenje za njihov sukob s Izraelom, koji traje decenijama, ali se posle odluke Trampa za sada ne vidi mogućnost za bilo kakve pregovore.