Skup tokom inauguracije Vučića / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Više tužilaštvo će tek odlučivati o prigovoru novinara

Više tužilaštvo odlučivaće o prigovoru na odluku Prvog osnovnog tužilaštva kojom su odbačene krivične prijave zbog napada na novinare tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića.

To je za sajt UNS-a izjavio zamenik republičkog tužioca Branko Stamenković, član Radne grupe za bezbednost novinara. Kako se ističe, “nenamernom pogrešnom interpretacijom sastanka” ovaj sajt je prethodno preneo da je Više tužilaštvo uložilo žalbu, dok je istina da su prigovor podneli oštećeni novinari, a da tužilaštvo postupa po njihovom zahtevu. S druge strane, Asocijacija medija (AM), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Asocijacija onlajn medija (AOM) najoštrije osuđuju postupak Stamenkovića, koji predstavnike ovih udruženja i asocijacija nije obavestio da će sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara u utorak prisustvovati i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac. “Izražavamo veliko žaljenje zbog nekorektnog postupka Stamenkovića i Dolovac da sastanak održe bez naših predstavnika. Takvim postupanjem i odnosom neće biti moguć napredak u saradnji Tužilaštva i novinarskih udruženja i asocijacija”, naveli su u saopštenju.

A juče je šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković izjavila da je bezbednost novinara ključno pitanje za postojanje nezavisnih i profesionalnih medija, kao i za ostvarivanje prava na slobodu izražavanja. “Bez ovih sloboda, a samim tim i bez kvalitetnih informacija od javnog interesa, nema daljeg demokratskog razvoja društva niti kulture civilnih vrednosti”, kazala je Gordana Janković, na konferenciji “Medijske slobode i sudska praksa”, u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV).