Vjerica Radeta / Foto: FoNet/SRS

SAD pozvale Srbiju da izruči Hagu Radetu i Jojića

Sjedinjene Američke Države pozvale su juče, na zasedanju Saveta bezbednosti UN, vlasti Srbije da sprovedu nalog Haškog tribunala za hapšenje članova Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjerice Radete, optuženih za nepoštovanje suda.

Američka predstavnica u Savetu bezbednosti rekla je da SAD “pozdravljaju” odluku Tribunala, koji se zatvara krajem godine, da predmet protiv Jojića i Radete ustupi svom pravnom nasledniku, sudskom Mehanizmu u Hagu. Sa stavom SAD složila se i predstavnica Švedske. Zasedanju Saveta bezbednosti prisustvovala je i ministarka pravde Nela Kuburović koja je kazala da je Haški tribunal sprovodio “selektivnu pravdu” i ocenila kao “neprihvatljiv” Završni izveštaj Haškog suda u kojem se navodi da Srbija ne sarađuje sa Tribunalom zbog odsustva predaje dve osobe u predmetu Jojić i Radeta, što je okarakterisano kao nedostatak političke volje za saradnju sa sudom. “Srbija je više puta razjasnila svoj stav i dodala da je činjenica da je nadležni, nezavisni sud odlučio da odbaci ovaj zahtev za predaju, na osnovu relevantnog zakona koji je u potpunosti u skladu sa Statutom Haškog suda, jer ta lica nisu počinila krivična dela za koja je Haški sud nadležan”, rekla je ministarka.

Podsetimo, Haški tribunal optužio je Jojića, Radetu i Jova Ostojića, koji je u međuvremenu preminuo, za uticanje na svedoke u procesu protiv njihovog partijskog šefa Vojislava Šešelja. Međutim, u maju prošle godine Viši sud u Beogradu saopštio je da postoji pravna obaveza Srbije da izručuje samo okrivljenjene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti, dok za optužene zbog nepoštovanja suda ta obaveza ne postoji.