Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Transparentnost: Opasna izjava ministarke pravde

Iza izjave ministarke pravde – da mnoge aktivnosti iz akcionog plana za poglavlja 23 i 24 nisu ispunjene zato što je Srbija sama sebi nametnula previše ambiciozne rokove – „krije se velika i na prvi pogled neprimetna opasnost po Srbiju“, piše Transparentnost Srbija.

Naime, ministarka Nela Kuburović je, komentarišući pomenute neispunjene obaveze, izjavila da „Srbija nije dobila nikakav zvanični dokument iz Evropske komisije u kojem se kritikuje što nisu ispunjene sve obaveze iz Akcionog plana za poglavlje 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava“.

“Podsećam da je Srbija sama sebi nametnula rokove za sprovođenje Akcionog plana, nisu nam nametnuti od strane Evropske komisije, u nekim planovima smo možda bili previše ambiziozni i optimistični i zato će se raditi revizija Akcionog plana, ali samo u delu ispunjavanja rokova”, rekla je Kuburović.

Međutim, kako piše Transparentnost Srbija (TS), „planovi Vlade, koji su pisani 2014. i 2015, a usvojeni 2016, bili su i u tom momentu neopravdano dugi i nedovoljno ambiciozni, ne samo kada se mere u odnosu na potrebe društva u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i ljudskih prava, već i u odnosu na realne mogućnosti državnih organa.“

TS podseća da su izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti bile planirane još u akcionom planu za 2014. godinu, pa je rok pomeren do kraja 2016. godine, „međutim, za sve to vreme se stvari nisu mrdnule sa mrtve tačke. Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja je trebalo da se menja još 2011, kada je pripremljen predlog izmena i dopuna. Zatim su promene bile predviđene antikorupcijskim akcionim planom iz 2013, pa onda, sa novim rokom i u AP za poglavlje 23. Do današnjeg dana nije objavljen ni nacrt“, kažu iz Transparentnosti.

Oni dodaju da je revizija akcionog plana predviđena za 2018, te da ona treba da se uradi „zato što akcioni plan za poglavlje 23 nikad nije ni bio dovoljno dobar“:

„Čak i tamo gde su aktivnosti sprovedene u celosti kako je planirano i u roku, to nije donelo društvenu promenu zbog koje je akcioni plan donet. Najava ministarke, kojoj u tom pogledu nema razloga da se ne veruje, da će se revizija raditi samo u vezi sa rokovima, a ne i suštinom, praktično znači da Srbija, makar u ovom trenutku, planira da rastegne postojeće planirane aktivnosti na budućnost i da ono što je moglo da bude urađeno pre dve, tri, ili 10 godina, obavi npr. do 2023“, zaključuju u TS.