Haški tribunal / Foto: FoNet/AP

Potvrđena presuda liderima bosanskih Hrvata, Praljak izvršio samoubistvo

Haški optuženik Slobodan Praljak umro je juče u bolnici u Hagu, pošto je u sudnici Tribunala, nakon izricanja presude, popio otrov.

Bivši zapovednik Hrvatskog veća odbrane (HVO) to je učinio odmah kada mu je sud izrekao pravosnažnu kaznu od 20 godina zatvora zbog progona Muslimana u BiH, 1993-94. A Tribunal je potvrdio prvostepene presude još petorici zvaničnika bosanskih Hrvata. Bivši premijer “Herceg-Bosne” Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, bivši ministar odbrane “Herceg-Bosne” Bruno Stojić na 20, koliko i načelnik Glavnog stožera HVO Milivoje Petković, dok je bivši komandanat vojne policije Valentin Ćorić osuđen na 16 godina zatvora. Potvrđena je i presuda načelniku Ureda za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću, osuđenom prvostepeno na deset godina zatvora.​ Prlić, kao i ostali optuženi, u zatvoru su od 2004, kada su se dobrovoljno predali.Tužilaštvo Haškog tribunala izrazilo je sinoć zadovoljstvo presudom, a ističe se da je “žalbeno veće potvrdilo da su šestorica optuženih, zajedno sa tadašnjim liderima Republike Hrvatske, bili ključni učesnici u zajedničkom zločinačkom poduhvatu radi etničkog čišćenja Muslimana činjenjem zločina protiv čovečnosti, teških povreda Ženevskih konvencija i drugih zločina”. Presudom je potvrđeno da su članovi zločinačkog udruženja, čiji je cilj bilo “ujedinjavanje hrvatskog naroda”, bili tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, hrvatski ministar odbrane Gojko Šušak i komandant Hrvatske vojske Janko Bobetko. U komentaru presude Tužilaštvo navodi i da je njome potvrđeno da je “Hrvatska imala kontrolu nad HVO, koji je počinio rasprostranjene zločine, kao što je i dokazano u ovom predmetu”.

Nakon presude u Hagu, Hrvatski sabor je prekinuo rad, a predsednica Kolinda Grabar Kitarović posetu Islandu. Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocenio je da presuda govori o “dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici Hrvata iz BiH i hrvatskom narodu”. On je kazao da njen sadržaj, koji se odnosi na udruženi zločinački poduhvat, ne odgovara istorijskim činjenicama. Nezadovoljstvo se iskazuje i zbog toga što je presuđeno da je hrvatski državni vrh učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH, a da ta kvalifikacija nije navedena za srpski državni vrh u presudi Ratku Mladiću prošle nedelje. “Niti je istinito, niti je pravedno, niti je dobro, niti je prirodno. I zato u političkom smislu, takvu kvalifikaciju i takvu razliku ne prihvatamo”, naveo je hrvatski premijer. On je najavio da će Vlada razmotriti pravne mehanizme da bi osporila navode iz presude, dodajući da će tražiti da se o njoj govori i pred Savetom bezbednosti UN.

Inače, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju juče je izrekao svoju poslednju presudu i posle 24 godine rada formalno će biti zatvoren 31. decembra.